Skip to main content

Κλείνουν σταδιακά και οι τελευταίες ανοιχτές πύλες σε μετρό – ΗΣΑΠ

Του Φάνη Ζώη
[email protected]

Την ολοκληρωτική μετάβαση των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας στην εποχή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σηματοδοτεί το σταδιακό κλείσιμο των πυλών των ΑμεΑ.

Όπως ανακοινώθηκε απο τον ΟΑΣΑ, το σταδιακό κλείσιμο και των πυλών των ΑμεΑ στους σταθμούς του Μετρό πρόκειται να υλοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα και γι αυτό η εταιρεία καλεί όσους άνεργους και ΑμεΑ δεν έχουν φορτίσει την προσωποποιημένη κάρτα τους με δωρεάν κόμιστρο από τα αυτόματα μηχανήματα, για την εύρυθμη μετακίνησή τους, να το πράξουν τις επόμενες ημέρες.

Ο Οργανισμός έχει διεκπεραιώσει, περισσότερες από 110.000 αιτήσεις δικαιούχων δωρεάν μετακίνησης. 

Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΑ, έχουν διατεθεί 950.000 προσωποποιημένες και απρόσωπες κάρτες. Μάλιστα, μέσα στο Μάρτιο, οπότε και έκλεισε η πλειονότητα των σταθμών, ο ρυθμός αύξησης των εσόδων κινήθηκε ανοδικά με διψήφιο ποσοστό. Πρόκειται για τα πρώτα ενθαρρυντικά δείγματα γραφής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ωστόσο υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί σημαντική αύξηση των εσόδων για να καλύψει την απώλεια που δημιούργησε η λαθρεπιβίβαση των τελευταίων μηνών.

Πάντως, σήμερα  από τους συνολικά 65 σταθμούς, μόλις 31 διαθέτουν κλειστές πύλες, ενώ σε εκκρεμότητα μένει η ολοκλήρωση της αναβάθμισης των παλαιών αυτόματων μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων, καθώς τα νέα μηχανήματα δεν επαρκούν αριθμητικά για την εξυπηρέτηση του όγκου των επιβατών.

 Τέλος, η πλειονότητα των σταθμών που παραμένει ανοιχτή αφορά στο δίκτυο του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου (γραμμή 1) με κυριότερη αιτία, σύμφωνα με πληροφορίες, το περιορισμένο προσωπικό. Δεν επαρκεί ο αριθμός των σταθμαρχών που θα εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες των πρώτων ημερών εφαρμογής του συστήματος με τις πύλες κλειστές.

Συνολικά το δίκτυο του ηλεκτρικού (γραμμή 1) από τον Πειραιά έως την Κηφισιά διαθέτει 24 σταθμούς. Από αυτούς μόλις τέσσερις έχουν “κλείσει” τις πύλες τους (Ταύρος, Άγιος Νικόλαος, ΚΑΤ και Μαρούσι).

Βελτιωμένη η κατάσταση στο μετρό όπου από τους συνολικά 41 σταθμούς που διαθέτουν οι δύο γραμμές (2 και 3) κλειστές πύλες διαθέτουν σήμερα 27. Στη γραμμή 2 (Ανθούπολη – Ελληνικό) έχουν κλείσει 14 από τις 20 πύλες στους σταθμούς: Ανθούπολη, Αγιος Αντώνιος, Σεπόλια, Σταθμός Λαρίσης, Μεταξουργείο, Σύνταγμα, Ακρόπολη, Νέος Κόσμος, Αγιος Ιωάννης, Αγιος Δημήτριος, Ελληνικό, Συγγρού-Φιξ, Δάφνη, Πανεπιστήμιο. Στη γραμμή 3 (Αγία Μαρίνα – Αεροδρόμιο) ενεργοποιημένες πύλες εισόδου και εξόδου διαθέτουν 13 από τους συνολικά 21 σταθμούς: Αγία Μαρίνα, Αιγάλεω, Ελαιώνας, Κεραμεικός, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Πανόρμου, Κατεχάκη, Εθν. Αμυνα, Χαλάνδρι, Δουκ. Πλακεντίας, Αεροδρόμιο.