Skip to main content

Ανησυχίες για νέα έξαρση κρουσμάτων σήμερα- Θολό τοπίο το λιανεμπόριο

Ιδιαίτερα υψηλός αναμένεται να είναι σήμερα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας,προσερχόμενος στην συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

Η Τρίτη θεωρείται άλλωστε «ενδεικτική» ημέρα με πλήρη αριθμό τεστ αναμένεται να δώσει μια πιο ξεκάθαρη επιδημιολογική εικόνα από την χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ που βασίστηκε σε λιγότερα τεστ.

Από εδώ και πέρα θα ζούμε με τα πολλά κρούσματα, είπε χθες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος ο οποίος επιχειρώντας να κάνει μία εκτίμηση για το ενδεχόμενο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, ανέφερε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες και ειδικά πως θα πάει η Τρίτη και η Τετάρτη.

Στο μεταξύ το σύστημα υγείας συνεχίζει να «στρεσάρεται», με την εικόνα από τα νοσοκομεία να συνιστά «σκηνικό πολέμου». Ενδεικτικό είναι ότι τις τελευταίες 24 ώρες, και σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, 681 ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοϊό στις ΜΕΘ ενώ πραγματοποιήθηκαν 394 νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία.

Η ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία είχε ως αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να αποφασίσει την επίταξη 206 γιατρών ιδιωτών οι οποίοι παρουσιάζονται σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία συνδράμοντας στη μάχη κατά της πανδημίας.

Την ίδια ώρα η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας πάει ξανά πίσω τα σχέδια χαλάρωσης, με το λιανεμπόριο να σβήνει και πάλι τον στόχο της 29ης Μαρτίου. Με τα δεδομένα που καταγράφονται μέχρι στιγμής στο μέτωπο της πανδημίας αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου, όπως είπε το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Ο επόμενος ημερολογιακός στόχος ορίζεται στις 5 Απριλίου αλλά ακόμα και αυτός φαντάζει «παρακινδυνευμένος» αυτήν τη στιγμή, καθώς οι λοιμωξιολόγοι περιμένουν ότι και τις επόμενες ημέρες θα καταγράφονται αλλεπάλληλα αρνητικό ρεκόρ ειδικά σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διασωληνωμένων.

Όπως άλλωστε εκτίμησε ο κ. Αρκουμανέας, τα κρούσματα θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία τις επόμενες ημέρες. «Οι τελευταίες εβδομάδες είναι πολύ δύσκολες», είπε τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε και τις επόμενες να βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων. Χρειάζεται από όλους υπομονή και τήρηση των μέτρων». 

Η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη του τρίτου κύματος της πανδημίας, όπως και μια σειρά άλλων ευρωπαϊκών χωρών με την Ιταλία, τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Γερμανία να βρίσκονται αντιμέτωπες με νέες εξάρσεις του ιού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κορύφωση αναμένεται αυτή την εβδομάδα. Υπάρχουν, ωστόσο, και φωνές που έχουν προειδοποιήσει για τρίτο κύμα δυνητικά μεγαλύτερης εμβέλειας. Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης έχει δηλώσει πως την ώρα που όλοι αναμένουμε την κορύφωση της πανδημίας, «αν δεν υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, το τρίτο κύμα μπορεί να επεκταθεί πολύ μέσα στον Απρίλιο». 

Αναφερόμενος την Παρασκευή στο τρίτο κύμα και τις μεταλλάξεις, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης,εκτίμησε πως για την ώρα «ενδείξεις αποσυμπίεσης του ΕΣΥ δεν υπάρχουν». Κάτι τέτοιο θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να γίνει, είπε. 

Ενδεικτική είναι επίσης η σημερινή δήλωση του ομότιμου καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τάκη Παναγιωτόπουλου, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, εξήγησε πως δεν γνωρίζουμε ακόμα αν είμαστε όντως στην κορύφωση της πανδημίας.

«Δεν γνωρίζουμε αν είμαστε στην κορύφωση. Την κορύφωση την παρατηρούμε όταν την περάσουμε, γιατί παρατηρούμε μία κάθοδο. Με τον τόσο αυστηρό περιορισμό δεν εφαρμόζονται αναγκαστικά τα μέτρα με τη συνέπεια που χρειάζεται. Είμαστε λοιπόν σε μια αναζήτηση μιας ισορροπίας. Αυτή είναι το ζητούμενο. Για το σύστημα ακορντεόν εκ των υστέρων μπορούμε να κάνουμε τους σοφούς. Πρέπει να κρίνουμε τα μέτρα με βάση τα δεδομένα όταν ελήφθησαν, όχι εκ των υστέρων», ανέφερε.

naftemporiki.gr