Skip to main content

«Υποψίες για χειραγώγηση 2,5 εκατ. ψήφων» στο τουρκικό δημοψήφισμα

Για «εκλογικές ατασθαλίες» που θα μπορούσαν να έχουν μεταβάλει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, έκανε λόγο ο Άλεφ Κόρουν, Αυστριακός βουλευτής και μέλος της αποστολής παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο ORF.

«Υπάρχουν υποψίες ότι πάνω από 2,5 εκατομμύρια ψήφοι χειραγωγήθηκαν. Πρόκειται για το γεγονός ότι ο (εκλογικός) νόμος επιτρέπει μόνο επίσημους φακέλους. Ωστόσο, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε, αντίθετα από τον νόμο, ότι φάκελοι χωρίς επίσημη σφαγίδα θα γίνουν δεκτοί», εξήγησε ο Κόρουν.

Τη Δευτέρα η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που επιτήρησε την ψηφοφορία, Σέζαρ Φλορίν Πρέντα, ανέφερε ότι «γενικά το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης» καθώς «το νομικό πλαίσιο ήταν ανεπαρκές για τη διεξαγωγή μιας γνήσιας δημοκρατικής διαδικασίας».

Παράλληλα το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR) επισήμανε τον «περιορισμό» των ελευθεριών που παρατηρήθηκε την Κυριακή στην Τουρκία υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. «Οι δύο πλευρές δεν είχαν ίσες ευκαιρίες για να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους στους ψηφοφόρους», δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής της ODIHR, Τάνα ντε Ζουλουέτα και πρόσθεσε ότι οι παρατηρητές του γραφείου κατέδειξαν πως η εκστρατεία υπέρ του «Ναι» κυριάρχησε στην κάλυψη από τα ΜΜΕ.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι η Τουρκία «δεν βλέπει, δεν ακούει και δεν αναγνωρίζει» τις αναφορές της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

Φέρχοφστατ: Να διακοπούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Μετά τις κατηγορίες που διατύπωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης για το μη αδιάβλητο του δημοψηφίσματος, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφστατ, ζήτησε τη διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι προταθείσες συνταγματικές αλλαγές δεν παρέχουν μόνον απολυταρχικές εξουσίες στον Ερντογάν, αλλά έχουν διαταράξει και τους δημοκρατικούς θεσμούς στην Τουρκία και το δημοψήφισμα στο οποίο στηρίχθηκαν δεν ανταποκρίνεται στα στάνταρ του Συμβουλίου της Ευρώπης», είπε.

Κατά τον Φέρφοχστατ, «η τουρκική κυβέρνηση εμπόδισε μια έντιμη εκστρατεία, καθώς εκφόβισε την πλευρά του “όχι” και φυλάκισε δεκάδες δημοσιογράφους». 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters