Skip to main content

F.T.: Ανεύθυνες τακτικές από τον Αλ. Τσίπρα, το ΔΝΤ πρέπει να μείνει

Επικρίσεις για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα διατυπώνουν οι Financial Times σε άρθρο τους για τη διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου και τονίζουν ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο πρόγραμμα διάσωσης. 

«Από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας έπεισε τους Έλληνες ψηφοφόρους να δεχτούν ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, μετά το φλερτ του περασμένου καλοκαιριού με τη χρεοκοπία, οι πιστωτές της Ευρωζώνης ήταν πρόθυμοι να τον δουν ως υπεύθυνο εταίρο. Η διένεξη για τη διαρροή της συνομιλίας μεταξύ αξιωματούχων του ΔΝΤ δείχνει ότι έκαναν λάθος», αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα.

Ο αρθρογράφος εξιστορεί: «O Έλληνας πρωθυπουργός στηρίχθηκε στην απομαγνητοφώνηση μια τηλεδιάσκεψης για τις διαπραγματεύσεις για να υποστηρίξει ότι το ΔΝΤ προσπαθεί να ωθήσει τη χώρα προς τη χρεοκοπία ώστε να επιβάλει ολοένα και πιο σκληρές πολιτικές λιτότητας. Η Κριστίν Λαγκάρντ, σε μια οργισμένη απάντηση, τον κατηγόρησε ανοιχτά για υποκλοπή της συνομιλίας και για τη διαρροή της».

Οι F.T. σχολιάζουν πως «αν αληθεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση κατασκεύασε την κρίση σε μια προσπάθεια να διώξει το ΔΝΤ από τις συνομιλίες, τότε οι τακτικές της είναι ανεύθυνες».

«Όποια και αν είναι η πηγή της διαρροής, είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να φύγει το ΔΝΤ. Για ακόμη μια φορά παρουσιάζει ένα ένστικτο για βραχυπρόθεσμο πολιτικό όφελος και δείχνει αδιαφορία για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας του», συνεχίζουν.

Κατά τον συντάκτη του άρθρου, το ΔΝΤ είναι εύκολος στόχος για έναν πρωθυπουργό που αντιμετωπίζει κριτική για τους χειρισμούς του στην οικονομία και στην προσφυγική κρίση και βρίσκεται υπό πίεση λόγω της ανακάμπτουσας αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Το ΔΝΤ μπορεί να μην έχει μια εύκολη λύση για τα δεινά της Ελλάδας, αλλά τουλάχιστον επιμένει στην ειλικρίνεια και είναι το μόνο που ενδιαφέρεται για τις μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες χρειάζεται η χώρα για να ευημερήσει εντός Ευρωζώνης», συμπληρώνεται στο δημοσίευμα το οποίο καταλήγει ως εξής:

«Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης πρέπει να θέλει να παραμείνει το Ταμείο ενεργό. Ούτε οι Βρυξέλλες ούτε η Ελλάδα πρέπει να του δώσουν περαιτέρω λόγους για να αποχωρήσει».