Skip to main content

Covid-19: Οι εταιρείες που άλλαξαν ρότα και κατασκευάζουν μάσκες και γάντια

Πολλές χώρες του πλανήτη αγωνίζονται με την έλλειψη ιατρικών προμηθειών, οδηγώντας εταιρείες ένδυσης και όχι μόνο στην κατασκευή υγειονομικού υλικού στην προσπάθεια καταπολέμησης του κορωνοϊού και ανακούφισης του ιατρικού συστήματος

Ένα εργοστάσιο αθλητικών ενδυμάτων στην Πενσυλβάνια θα ξεκινούσε για την έναρξη της σεζόν του μπέιζμπολ, κατασκευάζοντας στολές και ρούχα για τους οπαδούς. Αντ ‘αυτού, η εταιρεία δημιουργεί μάσκες και γάντια για νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού.

Χιλιάδες εταιρείες σε όλες τις ΗΠΑ απάντησαν σε αιτήματα για βοήθεια από νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν ελλείψεις κρίσιμων προμηθειών υγείας.

Οι εταιρείες ειδών ένδυσης όπως η Gap και η Hanes πήραν τον ίδιο δρόμο. Οι Ford και η General Motors επανατοποθετούν ανεμιστήρες και μπαταρίες, που χρησιμοποιούνται συνήθως σε αυτοκίνητα, για να φτιάξουν ανεμιστήρες. Η Boeing και η Apple κατασκευάζουν ασπίδες προσώπου. Πολυτελή εμπορικά σήματα, αποστακτήρια – ακόμη και κρατούμενοι – παράγουν χειροποίητα απολυμαντικά.

«Θεωρήσαμε ότι ήταν δική μας ευθύνη να βοηθήσουμε τον αγωνιστικό χώρο», λέει ο κ. Ρούμπιν από την Πενσυλβάνια. Οι επιχειρήσεις που ανταποκρίνονται σε αυτές τις «δύσκολες στιγμές ανάγκης» δεν επωφελούνται, αλλά αποδεικνύουν ένα σημείο: Ο ιδιωτικός τομέας είναι περίφημα καλός να ανταποκρίνεται γρήγορα στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εταιρεία Dyson έχει σχεδιάσει έναν νέο αναπνευστήρα. Στη Γαλλία, η Chanel συνεισφέρει στην κατασκευή μασκών. στη Γερμανία, η Volkswagen και άλλες επιχειρήσεις κατασκευάζουν προστατευτικό εξοπλισμό.

Η μετατροπή των εργοστασίων για βασικά προϊόντα όπως απολυμαντικά ή μάσκες δεν είναι απαραιτήτως δύσκολη ή δαπανηρή. Το εργοστάσιο του κ. Ρούμπιν έστειλε τις πρώτες μάσκες του μέσα σε τρεις ημέρες και τώρα παράγει περίπου 10.000 καθημερινά.

Αλλά οι εταιρείες για να αρχίσουν να κατασκευάζουν μηχανές όπως οι ανεμιστήρες – οι οποίοι έχουν δεκάδες μέρη που προέρχονται από όλο τον κόσμο- είναι πολύ πιο περίπλοκες και απαιτούν κρατική παρέμβαση.

Όπως και να έχει, χωρίς τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα το φως στο τούνελ θα φαινόταν πολύ πιο μακριά.

Με πληροφορίες από BBC