Skip to main content

Στ. Θεοδωράκης: Χρειαζόμαστε επαναστατική κυβέρνηση… ρεαλιστών

Η χώρα έχει ανάγκη από μια «επαναστατική κυβέρνηση ρεαλιστών», επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Σημειώνει ότι η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου γίνεται με τον καιρό «το μεγαλύτερο πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα», ενώ καλεί τον Πρωθυπουργό να καταγγείλει εάν πιέζεται από το εξωτερικό για συνεργασία με το Ποτάμι.

Ο κ. Θεοδωράκης απορρίπτει την ιδέα μιας οικουμενικής ή μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αλλά και το κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο με τους προέδρους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο.

Στο θέμα της διαπραγμάτευσης εκφράζει τον φόβο ότι «η χώρα θα έχει γκρεμιστεί» εάν καθυστερήσει η κυβέρνηση να κάνει τον «έντιμο συμβιβασμό».

«Κάθε μέρα που περνάει, η οικονομία βυθίζεται όλο και πιο πολύ. Υπερηφανεύονται ότι “τουλάχιστον πληρώσαμε μισθούς και συντάξεις”. Μα η Ελλάδα δεν έχει μόνο συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους. Για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις δεν πληρώσαν προμηθευτές, άρα δεν πληρώθηκαν και οι εργάτες των προμηθευτών, δεν έγιναν οι προγραμματισμένες επιστροφές ΦΠΑ και δεν έδωσαν ούτε τα λεφτά που έχουν προπληρώσει οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακά τους. Εσείς πόσο καιρό πιστεύετε ότι θα αντέξει η κοινωνία με όλα αυτά;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιδρυτής του Ποταμιού.

Κάνει ακόμη λόγο για πολυγλωσσία στην κυβέρνηση, με παράδειγμα τις δηλώσεις των κ.κ. Δραγασάκη και Δρίτσα σχετικά με το λιμάνι του Πειραιά.

Σχετικά με τις δηλώσεις του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ότι θα προτιμούσε στην κυβέρνηση το Ποτάμι από τους ΑΝΕΛ, ο κ. Θςοδωράκης επισημαίνει ότι και ο κ. Τσίπρας προτιμά στην Ισπανία τον επικεφαλής του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας από τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Ραχόι, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Ισπανίας.

Σε ό,τι αφορά τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, συμπληρώνει πως «ό,τι προεδρεύει το καταστρέφει».

«Δεν το λέω εγώ. Το λέει όλη η αντιπολίτευση – πλην Χρυσής Αυγής – και συμφωνεί μαζί μας και ένα τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βαρουφάκης είπε δημόσια στην εκπομπή του κ. Χατζηνικολάου ότι έχουμε δεσμευτεί να μη μιλάμε για κούρεμα και εκείνη μεσούσης της διαπραγμάτευσης ζητάει διαγραφή του χρέους. Τορπιλίζει, δηλαδή, κανονικά την προσπάθεια της κυβέρνησης», καταλήγει ο επικεφαλής του Ποταμιού.