Skip to main content

ΠΦΣ: Η μάχη με την πανδημία συνεχίζεται- Οι δράσεις και οι στόχοι που έχουν επιτευχθεί έως σήμερα

Ειδική μνεία στους συναδέλφους του που έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό, κάνει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, τονίζοντας ότι  η μάχη με την πανδημία συνεχίζεται, αλλά είναι μια μάχη η οποία έχει και απώλειες. Αρκετοί συνάδελφοι, αναφέρει ο ΠΦΣ, «δυστυχώς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους νόσησαν και κάποιοι από αυτούς δεν είναι πιά ανάμεσά μας». 

Παράλληλα ο ΠΦΣ σημειώνει ότι οι Έλληνες φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν να στηρίξουν τους πολίτες, το σύστημα υγείας και την κοινωνία με όλες τους τις δυνάμεις, ενώ με κεντρικό μήνυμα «Είμαστε πάντα δίπλα σου» ο ΠΦΣ, προχώρησε στην δημιουργία ενός τηλεοπτικό σποτ, στο οποίο περιγράφεται ο ρόλος του φαρμακοποιού μέσα από τις λέξεις Προστασία, Προσφορά, εξειδίκευση συμβουλή και φροντίδα. 

Για να δείτε το τηλεοπτικό σποτ επισκεφτείτε το https://vimeo.com/525509727/9cbac195d5 

Σήμερα, αναφέρει ο ΠΦΣ, «θέλουμε να επικοινωνήσουμε με την κοινωνία και να υπενθυμίσουμε πως οι φαρμακοποιοί αποτελούμε διαχρονικά τους σταθερούς συμπαραστάτες των πασχόντων 24 ώρες το εικοσιτετράωρο σε κάθε γωνιά αυτής της χώρας. Είναι άλλωστε η προσφορά στον πλησίον μας και η ευγνωμοσύνη που εισπράττουμε καθημερινά η βασική κινητήριος δύναμη για να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις  προσπάθειές μας». 

Η σημερινή μέρα, προσθέτει, «είναι όμως και μια ευκαιρία να κάνουμε μια ανασκόπηση των δράσεων μας όλο το προηγούμενο διάστημα κατά το οποίο αυτή η πρωτόγνωρη επιδημιολογική   απειλή χτύπησε και τη χώρα μας». 

Είναι βέβαιο, συμπληρώνει ο ΠΦΣ,  ότι το Δεκέμβρη του 2019 οπότε και διαγνώστηκε ο πρώτος ασθενής με COVID -19 στη μακρινή Γουχάν της Κίνας καμία χώρα, οργανισμός ή υγειονομικός σύλλογος δεν φαντάζονταν τη δοκιμασία που περάσαμε και συνεχίζουμε να περνάμε σήμερα. «Όλοι ελπίζαμε ότι θα σταματούσε εκεί όπως είχε συμβεί παλαιότερα το 2002 και το 2012 στις επιδημίες του SARSκαι του MERS. Όμως προς τα τέλη του Ιανουαρίου του 2020, με τα στοιχεία που είχαμε τότε στη διάθεσή μας, αντιληφθήκαμε την καταιγίδα που ερχόταν και προλάβαμε να χαράξουμε ένα σαφές σχέδιο δράσης που έμελλε να προσφέρει τόσο προς τους συναδέλφους αλλά κυρίως προς την κοινωνία», υπογραμμίζει. 

«Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε ήταν ότι τα φαρμακεία έπρεπε και πρέπει να παραμείνουν ανοικτά, αλλά αυτό σημαίνει ότι σε εμάς πλάι στους ασθενείς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας στα φαρμακεία εισέρχονται και οι περισσότεροι φορείς ή ασθενείς από τον ιό SARS–CoV– 2, διαγνωσμένοι ή μη. Οφείλαμε λοιπόν συντεταγμένα να δημιουργήσουμε τα μέτρα εκείνα που θα διασφάλιζαν τόσο την υγεία των ευπαθών συμπολιτών μας ενώ παράλληλα έπρεπε να διατηρήσουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πολιτών στα φάρμακά τους, ακόμη και των ασθενών με κορωνοϊό», τονίζει ο ΠΦΣ. 

Παράλληλα με το κλείσιμο των εργοστασίων σε διάφορα μέρη του πλανήτη, διευκρινίζει, δημιουργήθηκαν ελλείψεις σε σημαντικότατα φάρμακα (πχ παρακεταμόλη) ενώ ταυτόχρονα υπήρχε η απειλή να παρουσιαστούν νέες ελλείψεις σε σημαντικά φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά. 

Επιπρόσθετα, αναφέρει, δημιουργήθηκε μια υπέρμετρη ζήτηση σε αντισηπτικά και μάσκες που ήταν αδύνατο να καλυφθεί από τις προϋφιστάμενες γραμμές παραγωγή και προμήθειας που εξυπηρετούσαν μέχρι τότε την αγορά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως, επισημαίνει ο ΠΦΣ, ήταν  ο φόβος των πολιτών για αυτή την απειλή καθώς και η μειωμένη κατανόηση του προβλήματος στο πραγματικό του μέγεθος και των υγειονομικών μέτρων που έπρεπε να τηρηθούν.

Σε όλα αυτά τα προβλήματα, ο ΠΦΣ υποστηρίζει ότι απάντησε αμεσα με δράσεις όπως: 

1. Έκδοση και διανομή χιλιάδων φυλλαδίων με ενημερωτικές πληροφορίες για τον κορωνοϊό SARSCoV 2 από τα φαρμακεία. Παράλληλα με συντονισμένες δράσεις όλων των προέδρων των φαρμακευτικών συλλόγων έγινε εκστρατεία ενημέρωσης μέσω συνεχών συνεντεύξεων στα τοπικά ΜΜΕ σε όλη την Ελλάδα.

2. Έκδοση και αποστολή σειρά εγκυκλίων και οδηγιών προς τα φαρμακεία και τους φαρμακευτικούς συλλόγους αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα που όφειλαν να ληφθούν (από τις μεθόδους απολύμανσης των χώρων μέχρι την τοποθέτηση διαχωριστικών Plexiglass)

3. Σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας προχώρησε την είσοδο σε καθεστώς προστασίας διαφόρων φαρμάκων όπως αντιβιοτικά, υδροξυχλωροκίνη, κολχικίνη  κ.α. Μάλιστα, υποστηρίζει, για τα αντιβιοτικά διενήργησε χωριστή καμπάνια μέσω διανομή φυλλαδίων και αφισών σε όλα τα φαρμακεία της επικράτειας. Εγκαίρως δε (από το Φεβρουάριο του 2020) ενημέρωσε όλους τους φαρμακοποιούς για το γεγονός ότι όφειλαν να αυξήσουν τα αποθέματά τους στα βασικά φάρμακα καθώς είχαμε προβλέψει μέρος του προβλήματος.

4. Στις ελλείψεις αντισηπτικών και μασκών που δημιουργήθηκαν τόσο τοπικά όσο και διεθνώς απάντησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσω της βέλτιστης διαχείρισης των αποθεμάτων. Παράλληλα προχώρησε στην έκδοση οδηγιών προς τα φαρμακεία για την Παρασκευή στα εργαστήριά τους ποσοτήτων αντισηπτικών που εν μέρει τουλάχιστον, σημειώνει,  έδωσαν πρόσκαιρη λύση στο πρόβλημα. Ακόμη ο ΠΦΣ τονίζει ότι  σε απάντηση των τότε επικρίσεων η επιτροπή ανταγωνισμού που εξέτασε το θέμα της ανόδου των τιμών τότε περίτρανα δικαίωσε τους φαρμακοποιούς οι οποίοι όχι μόνο δεν εκμεταλλεύθηκαν την συγκυρία για να πλουτίσουν αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων μείωσαν το κέρδος τους προκειμένου να κρατηθούν οι τιμές χαμηλά.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί, όπως υπογραμμίζει. Σύντομα διαπίστωσε το πρόβλημα που υπήρχε λόγω του αποκλεισμού με την αύξηση της οικογενειακής βίας. Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, Το πρόγραμμα αναφοράς στις υγειονομικές αρχές της ενδοοικογενειακής βίας ΜΑΣΚΑ – 19 ξεκίνησε να εφαρμόζεται προς τα τέλη του Απριλίου του 2020. Σημειώνει επίσης ότι ήδη από τον Οκτώβρη του 2019 μέχρι το Δεκέμβρη του 2020 είχε  διεξάγει το μεγαλύτερο μέχρι τότε μαζικό αντιγριπικό εμβολιασμό από συστάσεως Ελληνικού κράτους με 3,3 εκατομμύρια εμβολιασμούς περίπου. 

Ωστόσο, ο προβληματισμός του ήταν ότι καθώς έφτανε η εποχή του αντιγριπικού εμβολιασμού 2020 – 2021 ο εμβολιασμός όφειλε να είναι μαζικότερος για να μειωθεί η επίπτωση των αναπνευστικών νοσημάτων eν μέσω της πανδημίας της COVID– 19. 

Με τη βοήθεια των ΜΜΕ και της ΕΣΗΕΑ, προσθέτει ο ΠΦΣ, διεξήγαγε ενημερωτική καμπάνια (διαφημιστικό σπότ) για τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Παράλληλα για πρώτη φορά εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες που περιελάμβαναν τα εξειδικευμένα μέτρα που ελήφθησαν κατά τον εμβολιασμό εν μέσω της επιδημικής κατάστασης. Το αποτέλεσμα, συμπληρώνει,  ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς σε περίπου δύο μήνες πραγματοποίησε περισσότερους από 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς πλησιάζοντας για πρώτη φορά επίπεδα ανοσίας της αγέλης κατά της γρίπης. 

Επισημαίνει ακόμα ότι αυτός ο τιτάνιος εμβολιασμός έγινε χωρίς να υπάρξει καταγεγραμμένη αύξηση της επιδημιολογικής επιβάρυνσης στην κοινότητα. 

Ο ΠΦΣ διαβεβαιώνει τέλος ότι δεν σταματάει εδώ, αλλά συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Πρόσφατα, υπογραμμίζει, το μεγαλύτερο μέρος των φαρμακοποιών, 8500 φαρμακεία συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της προαγωγής του εμβολιασμού κατά της νόσου COVID– 19. Τα φαρμακεία, αναφέρει, σηκώνουν σήμερα το μεγαλύτερο βάρος των ραντεβού για τον τρέχοντα εμβολιασμό ενώ παράλληλα έχουν συμβάλλει ήδη στη βελτίωση της ενημέρωσης των πολιτών και στην άρση της ανησυχίας για τα εμβόλια κατά της COVID– 19.