Skip to main content

Βολές Αλ. Τσίπρα κατά ΔΝΤ και Ν.Δ.

«Από το 2010 και μετά έχουν γίνει αρκετές ανοησίες στα προγράμματα της Ελλάδας, με συνέπεια τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και μία πρωτοφανή για την Ε.Ε. ανθρωπιστική κρίση, την εκτίναξη της ανεργίας, την απώλεια του ενός τετάρτου του εθνικού πλούτου, την καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, εκτοξεύοντας «βέλη» κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και κατά της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για κλίμα γενικευμένης υποστήριξης της θέσης της ελληνικής κυβέρνησης ότι η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει μέσα σε λίγες ημέρες, μέχρι τις 22 Απριλίου. Ανέφερε επίσης ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι να εφαρμοστούν τώρα τα δυσκολότερα μέτρα, ενώ κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι επιθυμεί να επαναφέρει στο τραπέζι μέτρα τα οποία έχουν βγει εκτός ατζέντας και του καταλόγισε ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί την αποτυχία του.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι για πρώτη φορά από την έναρξη των προγραμμάτων υπάρχει απόλυτη συμφωνία ως προς τις εκτιμήσεις για τα όσα πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαίων. Ωστόσο, έκανε λόγο για μία έντονη αντιπαράθεση μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και εκπροσώπων ΔΝΤ. «Δεν θα επιτρέψουμε η σύγκρουση αυτή να έχει ως θύμα της Ελλάδα» υπογράμμισε.

«Δεν γνωρίζαμε μέχρι πού θέλουν να οδηγήσουν την Ευρώπη κάποιοι πράγματι ανόητοι»

«Σχεδόν όλοι γνωρίζαμε ότι το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα τις καθυστερήσεις. Δεν γνωρίζαμε όμως μέχρι πού θέλουν να οδηγήσουν την Ευρώπη κάποιοι πράγματι ανόητοι», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και επικαλέστηκε αναφορά της γενικής διευθύντριας του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία στην απαντητική της επιστολή προς τον ίδιο, χαρακτήρισε «ανοησία» την τακτική καθυστέρησης. «Συμφωνώ απολύτως με την άποψη αυτή» πρόσθεσε και διερωτήθηκε αν όσοι κάθονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, από την πλευρά του Ταμείου, συμφωνούν με αυτήν την εκτίμηση. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να μην επιβεβαιωθούν όσα είδαν το «φως» της δημοσιότητας.

Συνεχίζοντας τις αναφορές για «ανοησίες» στα ελληνικά προγράμματα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το 2013 ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέρ Μπλανσάρ ομολόγησε «μία από αυτές τις ανοησίες», εξηγώντας ότι ήταν λάθος ο πολλαπλασιαστής υπολογισμού της ύφεσης. «Αυτός ήταν ο λόγος που κάθε πρόβλεψη του ΔΝΤ για την οικονομία υποτιμούσε τις εκτιμήσεις για ύφεση» συμπλήρωσε και χαρακτήρισε «εκτός πραγματικότητας» κάθε πρόβλεψη του ΔΝΤ.

Υπενθύμισε επίσης ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ απολογήθηκε δημόσια για την έλλειψη τεχνοκρατικής επάρκειας του Ταμείου, ενώ επέρριψε ευθύνες και στους υπόλοιπους θεσμούς, αλλά και τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, γιατί όπως είπε, «μπορεί το Ταμείο να πρότεινε, αλλά όλοι συμφωνούσαν». Όπως υποστήριξε, τόσο το Ταμείο όσο και η Ν.Δ. γνωρίζουν πολύ καλά ότι η συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιούλιο είναι πολύ ευνοϊκότερη, σε σύγκριση με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η χώρα με τις υπογραφές των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου.

«Η τακτική των καθυστερήσεων αποδεικνύεται ότι δεν ήταν σχέδιο της ελληνικής πλευράς, όπως διαρκώς μας κατηγορεί ο κ. Μητσοτάκης. Όταν πέρσι καταγγείλαμε αυτήν την τακτική, η Ν.Δ. μας κατηγορούσε ότι καταστρέφουμε τη χώρα», συμπλήρωσε και απευθυνόμενος στη Ν.Δ., την κάλεσε να καταθέσει την πρότασή της για εξεταστική επιτροπή στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και όχι στην Ελλάδα.

«Ιδεολογική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αριστερά και τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη»

«Το Ταμείο βρίσκει μοναδικό επίμονο σύμμαχο τη Ν.Δ., η οποία ταυτίζεται με τις πιο ακραίες θέσεις του ΔΝΤ, περιμένοντας να μην υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αυτός είναι ο πόθος του και ο διακαής πόθος πολλών που για πρώτη φορά αισθάνονται ότι υπάρχει μία κυβέρνηση που θέλει να αφήσει τη δικαιοσύνη να λειτουργήσει», είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι αδιαφορεί  για τις συνέπειες της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Στο βάθος συμφωνούν πλήρως με μία σειρά από αυτές τις απαιτήσεις του Ταμείου, με την ιδεολογία της λιτότητας για τους πολλούς. Είναι μία ιδεολογική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αριστερά και τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

«Θα τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα, τίποτα περισσότερο»

Επανερχόμενος στο ΔΝΤ, το κατηγόρησε ότι αρνείται την εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψε το καλοκαίρι «και μας λένε ότι εμείς θα σας στηρίξουμε για αυτό που ήδη έχετε πετύχει με τη συμφωνία του Ιούλη, να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος». «Είναι σαν να μας λένε, πήδα από τον πέμπτο όροφο αλλά μην ανησυχείς, εγώ είμαι εδώ και θα σε βοηθήσω. Αυτά που ζητούν ως προαπαιτούμενο για την υποστήριξη για το χρέος είναι να σαν να πηδάς από τον πέμπτο όροφο», περιέγραψε ο Πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι η χώρα θα τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία που υπέγραψε, αλλά δεν θα κάνει τίποτα περισσότερο.

«Ξέρουμε κι εμείς να μετράμε. Κάποιοι μας λένε γιατί δεν δέχεστε τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το Ταμείο θέλει μεν μείωση των στόχων, αλλά ζητεί χειρότερα μέτρα. Επιμένει στον απόλυτο παραλογισμό, χωρίς να αποδέχεται τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και κατηγόρησε ότι τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σπεύδει διαρκώς να στηρίξει το ΔΝΤ, τη στιγμή που «οι περισσότεροι εντός και εκτός της χώρας μιλούν ανοικτά για την ανάγκη να βρεθεί λύση, ή να αντικατασταθεί το ΔΝΤ από κάποιον ευρωπαϊκό θεσμό».

«Μήνας εξελίξεων ο Απρίλιος»

Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε τον Απρίλη μήνα εξελίξεων και «τελευταία δύσκολη στροφή» και επανέλαβε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει έως τις 22/4. Εν συνεχεία, διερωτήθηκε αν «απουσιάζει από καμία λίστα φοροφυγάδων ο κ. Παπασταύρου ή είναι μέσα σε όλες τις λίστες;», καθώς και αν «θα συνεχίσει και τώρα να τον καλύπτει ο κ. Μητσοτάκης;», ενώ εκτόξευσε «βέλη» και κατά μερίδας των ΜΜΕ. Κλείνοντας, ανέφερε ότι «θα ξεπεράσουμε τον κάβο με τόλμη και αποφασιστικότητα».