Skip to main content

Υπέρμαχος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ο Ισπανός υπ. Εξωτερικών

Τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για τον ρόλο της στην κρίση στην Ουκρανία υπερασπίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργάλιο.

Την Τετάρτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε, έπειτα από συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν στη Μόσχα, ότι το καθεστώς των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Ρωσίας δεν είναι παραγωγικό, μιλώντας για φαύλο κύκλο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που δεν βοηθάει να προσεγγίσουμε μια λύση, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου».

«Δεν μπορώ να συμμεριστώ την άποψη του Έλληνα πρωθυπουργού», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Γκαρθία-Μαργάλιο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι, από τη Βαρκελώνη.

«Το βασικό ζήτημα των κυρώσεων είναι να αναγκαστεί η Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου σημαίνει σεβασμός στις συνθήκες του Μινσκ, τερματισμός των επεμβάσεων προς βοήθεια των αποσχιστών που βρίσκονται στο Ντονμπάς και επιστροφή της χερσονήσου της Κριμαίας» στην Ουκρανία, υπογράμμισε ο κ. Γκαρθία-Μαργάλιο.

«Μόλις αποκατασταθεί το διεθνές δίκαιο, θα έρθει ο καιρός να αναζητήσουμε τους τρόπους ώστε να τερματιστεί αυτό το καθεστώς της αδήλωτης έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Ε.Ε., καθώς και μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι για τον ίδιο «αυτό είναι το ιδανικό σενάριο».