Skip to main content

Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων εν μέσω πολεμικού κλίματος με το ΔΝΤ

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Εν μέσω «πολεμικού» κλίματος μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ αρχίζει σήμερα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης, το οποίο έτσι κι αλλιώς κυβερνητικοί κύκλοι τοποθετούσαν το δεύτερο 15νθήμερο του τρέχοντος μηνός.

Το αν οι χθεσινές αποκαλύψεις από το Wikileaks αλλάξουν κάτι στα επιμέρους της διαπραγμάτευσης «είναι κάτι που μένει να το δούμε» σημείωνε χθες κυβερνητικό στέλεχος. Ωστόσο το ίδιο στέλεχος παραδέχεται ότι μεγαλύτερο βάρος και ρόλο στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης θα παίξει η πορεία του προσφυγικού-μεταναστευτικού «παρά οι θέσεις και οι γνωστές πρακτικές του Ταμείου και των ανθρώπων του στην Ευρώπη».

Κι αυτό διότι είναι κοινό μυστικό ότι ουδείς στην Ευρώπη επιθυμεί ένα déjà vu της περσινής διαπραγμάτευσης την ώρα που η Ελλάδα σηκώνει το βάρος της αναχαίτισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς τη βόρεια Ευρώπη.

Με απλά λόγια, για το Μαξίμου οι χθεσινές αποκαλύψεις, τις οποίες έσπευσαν αμέσως ο Πρωθυπουργός, ο ΥΠΟΙΚ και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης να κοινοποιήσουν σε Βρυξέλλες και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι ένα ακόμη «όπλο» στα χέρια των Ελλήνων διαπραγματευτών ώστε να καμφθούν οι απαιτήσεις του Ταμείου για «βαθύτερες» παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και κατ’ επέκταση για κάλυψη μεγαλύτερου δημοσιονομικού κενού την επόμενη τριετία.

Για αυτό σύμφωνα με πληροφορίες και παρά τη χθεσινή απάντηση της κ. Λαγκάρντ στην επιστολή Τσίπρα, όπου η επικεφαλής του Ταμείου μιλά ευθέως για έλλειμμα εμπιστοσύνης πλέον μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον, ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει τον κύκλο τηλεφωνημάτων σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αλλά και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Όπως άφηναν να εννοηθεί χθες πηγές του Μαξίμου από τον κύκλο τηλεφωνημάτων του κ. Τσίπρα «διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση είναι η ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον Απρίλιο».

Το θέμα προκάλεσε χθες και αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης με την πρώτη να κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι «δεν καταδικάζει τις πρακτικές του Ταμείου, αλλά αφήνει αιχμές για το ποιος και με ποιού εντολή έγινε η υποκλοπή της συνομιλίας των δύο στελεχών του ΔΝΤ» και τη Ν.Δ. να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «με τους επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς της, οδηγεί και πάλι τη χώρα σε ασφυξία. Όπως ακριβώς έκανε και στο ολέθριο για τους Έλληνες 2015».