Skip to main content

Λαγκάρντ: Να διασφαλιστεί η ιδιωτικότητα των συζητήσεων των στελεχών του ΔΝΤ

To ΔΝΤ διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και όχι μέσω απειλών και διαρροών, διαμηνύει η διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε επιστολή – απάντηση προς τον Αλέξη Τσίπρα, στον απόηχο των αποκαλύψεων των WikiLeaks.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ξεκαθαρίζει πως «όποια σκέψη ότι τα στελέχη του ΔΝΤ θα μπορούσαν να διανοηθούν τη χρήση ενός πιστωτικού γεγονότος είναι απλώς, ανοησία» και προσθέτει ότι η διαπραγματευτική ομάδα του Ταμείου απαρτίζεται από έμπειρα στελέχη, τα οποία απολαμβάνουν την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή της.

Παράλληλα, απευθύνει έκκληση για τη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος, το οποίο σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και εξασφαλίζει την προσωπική ασφάλεια των στελεχών της διαπραγματευτικής ομάδας του ΔΝΤ. 

Σύμφωνα με την ίδια, εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση «από το να έχουμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να παρουσιαστεί στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείο».

«Πολλές φορές έχω τονίσει ότι εμείς μπορούμε να στηρίξουμε ένα πρόγραμμα που είναι αξιόπιστο και βασισμένο σε ρεαλιστικές υποθέσεις, και (ένα πρόγραμμα) που επιτυγχάνει τον σκοπό στο να επιστρέψει την Ελλάδα στο δρόμο της εύρωστης ανάπτυξης, ενώ παράλληλα αποκαθιστά σταδιακά τη βιωσιμότητα του χρέους» συμπληρώνει.

Στη συνέχεια, σημειώνει ότι το ΔΝΤ επανειλημμένα έχει προτάξει το ενδεχόμενο μείωσης των δημοσιονομικών στόχων, προκειμένου να καταστούν πιο ρεαλιστικοί, αλλά και την αναγκαιότητα μεγαλύτερης ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.

Παράλληλα, τονίζει ότι οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις στηρίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και προσθέτει ότι το «ατύχημα» του Σαββατοκύριακου «με έχει καταστήσει ανήσυχη για το αν μπορούμε, πράγματι, να σημειώσουμε πρόοδο εν μέσω ενός κλίματος αυξημένης ευαισθησίας, σε εκατέρωθεν δηλώσεις».

Πάντως, παρά το δυσμενές κλίμα που επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών, η Λαγκαρντ επιβεβαιώνει ότι έχει ανάψει το πράσινο φως για την επιστροφή των εκπροσώπων του ΔΝΤ στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστούν οι συζητήσεις.