Skip to main content

Πολυ-επίπεδη η απάντηση της Αθήνας στις αποκαλύψεις των WikiLeaks

Σειρά πρωτοβουλιών,μετά τις αποκαλύψεις των WikiLeaks, προτίθεται να αναλάβει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καταστρώνοντας το δικό του σχέδιο εναντίον του ΔΝΤ. Σε πρώτη φάση, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και με τους πολιτικούς αρχηγούς. Παράλληλα, ετοιμάζει επιστολή – απάντηση στην Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και σειρά επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες. Για σχέδιο πρόκλησης πιστωτικού γεγονότος εκ μέρους του ΔΝΤ, κάνει λόγο το Μαξίμου. 

Επικοινωνία Τσίπρα – Παυλόπουλου

Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε ήδη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ενώ άρχισε κύκλο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ζήτησε επίσης, από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη να ενημερώσει τους επικεφαλής των ευρωομάδων, καθώς και τον Ρομπέρτο Γκουαλτγιέρι, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.

Ο επικεφαλής του κράτους και ο επικεφαλής της κυβέρνησης, στο μεταξύ τους διάλογο, σημείωσαν μεταξύ άλλων τα εξής:

Προκόπης Παυλόπουλος: «Όπως έχω καταστήσει και δημοσίως γνωστό, θεωρώ ότι, από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών. Και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου».  

Αλέξης Τσίπρας: «Η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, και θα ζητήσει εξηγήσεις για τις Θέσεις του Ταμείου. Θα ενημερώσω της ηγεσίες χωρών και θεσμών για τη θέση μας. Δε πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δε θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη. Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη».

Με δηλωσή της, νωρίτερα, η υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είχε τονίσει ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το κατά πόσον η στρατηγική της πρόκλησης συνθηκών χρεοκοπίας στην Ελλάδα την περίοδο του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί επίσημη γραμμή του Ταμείου.

Παπαδημούλης: Πλέον επιβάλλεται άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης

«Οι αποκαλύψεις του Wikileaks για τα παρασκηνιακά σχέδια και τις απειλές του διδύμου Τόμσεν – Βελκουλέσκου εναντίον όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Κομισιόν και της γερμανικής κυβέρνησης, επιβάλλουν τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης με βάση το χρονοδιάγραμμα, αλλά και το πλαίσιο που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ESM στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group», τονίζει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, σε δήλωσή του σε γνωστό ιστότοπο.

Μαξίμου: Επικίνδυνοι σχεδιασμοί για πιστωτικό γεγονός

Για επικίνδυνους σχεδιασμούς στελεχών του ΔΝΤ για πρόκληση πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα και γενικής πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη κάνουν λόγο πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφερόμενοι στον απόρρητο διάλογο Πολ Τόμσεν – Ντέλια Βελκουλέσκου ο οποίος αποκαλύφθηκε από τα WikiLeaks.

Από την αποκάλυψη των διαλόγων των στελεχών του ΔΝΤ, «τα πιο κρίσιμα και επικίνδυνα σημεία», σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, αναφέρονται «στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις» του ΔΝΤ.

«Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας, συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη, διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο κ. Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους», καταλήγουν οι κύκλοι του Μαξίμου, παραθέτοντας αποσπάσματα των διαλόγων μεταξύ του κ. Τόμσεν και της κ. Βελκουλέσκου.

WikiLeaks: Καμία ελληνική εμπλοκή 

Τα σενάρια περί ελληνικής εμπλοκής στη διαρροή της συνομιλίας Βελκουλέσκου – Τόμσεν διαψεύδουν τα WikiLeaks. Συγκεκριμένα, με μήνυμά τους στο Twitter, ξεκαθαρίζουν ότι «τόσο η μεταγραφή, όσο και η ορθογραφία είναι δική μας».

Νωρίτερα, αρθρογράφος της Wall Street Journal είχε αφήσει σαφείς υπόνοιες για την εμπλοκή ελληνικού «δαχτύλου» στην αποκάλυψη της συνομιλίας, λόγω ενός λάθους στο όνομα της Βελκουλέσκου. 

naftemporiki.gr