Skip to main content

Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε

Απέναντι στις νέες μεγάλες προκλήσεις που φέρνει η μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, ένα από τα «όπλα» μας είναι και η σωστή ενημέρωση. Τα περιοριστικά μέτρα, τα μέτρα στήριξης για την οικονομία, οι αλλαγές στις συναλλαγές με εφορία και τράπεζες, οι εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο, είναι όλα νέα και αλλάζουν καθημερινά. Τα «θολά» σημεία δεν λείπουν, όπως σε κάθε τι πρωτόγνωρο.

Tο naftemporiki.gr και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν νέες απορίες αναγνωστών και δίνουν τις απαντήσεις.

Έχασα την προθεσμία για την αίτηση των 800 ευρώ. Μπορώ να κάνω τώρα αίτηση;

Ο αριθμός των αιτήσεων ήταν αρκετά μικρότερος των δικαιούχων τις πρώτες ημέρες των αιτήσεων γεγονός που ενδεχομένως να οφείλεται και στην ελλιπή ενημέρωσή τους. Έτσι δίνεται η δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση σε όσους έχασαν την αρχική προθεσμία στο supportemployees.yeka.gr . Και πάλι η διαδικασία είναι με βάση το τελευταίο ψηφίο του  ΑΦΜ. Το Σάββατο, 11 Απριλίου, θα μπορούν να υποβάλουν νέα ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση εργαζόμενοι με ΑΦΜ που λήγει σε 1, στις 12/04 όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 2 κτλ. Ο δεύτερος κύκλος αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις 20 Απριλίου για όσους έχουν ΑΦΜ το οποίο λήγει σε 0. Διορθώσεις γι’ αυτό τον κύκλο θα επιτρέπονται από 21 έως 23 Απριλίου και η πληρωμή των 800 ευρώ θα γίνει 25-27 Απριλίου.

Έχω δυο ενασχολήσεις, αρχιτέκτονας και ασφαλιστής. Έκανα αρχικά αίτηση ως αρχιτέκτονας για τα 800 ευρώ- που στη συνέχεια μετατράπηκε σε voucher τηλεκατάρτισης των 600 ευρώ. Μπορώ να κάνω ακύρωση της αίτησης και στη συνέχεια νέα ως ασφαλιστής;

Με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας δίνεται η δυνατότητα τόσο διόρθωσης των στοιχείων της υπεύθυνης δήλωσης όσο και ανάκλησης της αίτησης. Οι ημερομηνίες που ισχύουν ανεξαρτήτως ΑΦΜ είναι 11-13 Απριλίου για όσους θα έχουν υποβάλλει αίτηση έως και τις 10 Απριλίου. Ακολουθούν ακόμη δύο κύκλοι διορθώσεων και ανακλήσεων στις  21-23 Απριλίου και 01-03 Μαΐου.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο για τις διορθώσεις εδώ: https://www.naftemporiki.gr/documents/1587554/egkuklios

Έχω εταιρεία (Ε.Ε.) χωρίς προσωπικό, αφού εργαζόμαστε εγώ και η συνέταιρός μου. Δικαιούμαστε την ενίσχυση των 800 ευρώ;

Ναι, η εταιρεία σας δικαιούται ως νομικό πρόσωπο την ενίσχυση. Μέσω ειδικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ μπορούν να υποβάλλουν  τις αιτήσεις τους 750.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων (μάξιμουμ  5 άτομα προσωπικό) ανεξαρτήτως νομικής μορφής. Σε περίπτωση εταιρείας, το επίδομα των 800 ευρώ καταβάλλεται στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό του νομικού προσώπου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ για κάθε εταίρο χωριστά αλλά μια φορά στο όνομα της επιχείρησης ανεξαρτήτως αν η ΟΕ, η ΕΕ και η ΙΚΕ έχουν περισσότερους από έναν εταίρους ή μετόχους.

Tα μηχανουργεία δεν φαίνεται να είναι στα μέτρα στήριξης, παρόλο που έχουν μειωθεί αισθητά οι εργασίες τους. Μήπως τους καλύπτει η πρόβλεψη για τις εταιρίες ανεξαρτήτου νομικής μορφής με έως και 5 άτομα προσωπικό;

Οι σχετικοί ΚΑΔ, που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης είναι:

2599 Κατασκευή άλλων μεταλλικών προϊόντων π.δ.κ.α. και 33.11 Επισκευή μεταλλικών προϊόντων

Αν ο ΚΑΔ της επιχείρησής σας δεν περιλαμβάνεται σε εκείνους που εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης, δεν  δικαιούστε το επίδομα των 800 ευρώ.

Ατομική επιχείρηση χωρίς προσωπικό, που έχει κλείσει με κρατική εντολή, αλλά λειτουργεί μέρος αυτής (ηλεκτρονικά) δικαιούται τα 800 ευρώ;

Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν είναι οριζόντια. Αφορούν όλες τις επιχειρήσεις των ΚΑΔ, που έχουν ενταχθεί στη σχετική λίστα, είτε αυτές κλείνουν είτε μένουν ανοικτές είτε μένει εν λειτουργία μέρος της δραστηριότητάς τους.

Διαμένω στην Αίγινα χωρίς όμως η εκεί κατοικία να είναι δηλωμένη ως μόνιμη κατοικία. Θέλω να μεταβώ Αθήνα για εξειδικευμένες εξετάσεις εγκυμοσύνης της συζύγου μου. Πώς θα μπορέσω να επιστρέψω στο νησί;

Για να εκδώσει πλέον εισιτήριο κάποιος ώστε να ταξιδέψει από και προς νησί είναι απαραίτητη η επίδειξη αντιγράφου που μπορεί να «κατεβάσει» από το Taxis ή αντιγράφου της δήλωσης Ε1 ώστε να αποδεικνύεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας. Ωστόσο έχουν προβλεφθεί εξαιρέσεις, όπως η μετακίνηση για λόγους έκτακτης ανάγκης, εφόσον τούτο σαφώς αποδεικνύεται από τα κατάλληλα πιστοποιητικά.

Το «βάρος» της εφαρμογής του μέτρου πέφτει στην Αστυνομία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες αρχές  για να ξεκαθαρίσετε εάν οι συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις εμπίπτουν στους  λόγους έκτακτης ανάγκης.

Ο σύζυγος μου είναι σε καθεστώς αναστολής εργασίας με τηλεργασία. Μπορώ εγώ για τις μέρες που θα εργάζεται να ζητήσω άδεια ειδικού σκοπού;

Ναι εφόσον εργάζεστε κανονικά και ο άλλος γονέας δεν κάνει χρήση άλλης άδειας, μπορείτε να ζητήσετε την άδεια ειδικού σκοπού.

Να σημειωθεί ότι και οι γονείς που απασχολούνται με τηλεργασία έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού (όχι τις ίδιες ημέρες με τον άλλο γονέα), αλλά σε συνεννόηση με τον εργοδότη. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας η άδεια ειδικού σκοπού και η τηλεργασία μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά και τα δύο μέρη, εργαζόμενοι γονείς και εργοδότες να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί, για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορωνοϊου, στο πλαίσιο πάντα της καλής πίστης, της αλληλέγγυας συνευθύνης και της τριμερούς συμμετοχής για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η μητέρα μου είναι μεγάλης ηλικίας και με βεβαρημένη υγεία. Μπορώ να την επισκεφθώ;

Ναι, μπορείτε με χειρόγραφη δήλωση ή μήνυμα (Αποστολή στο 13033, αριθμός  4, Όνομα και διεύθυνση κατοικίας) για μετακίνηση προς άτομο που χρειάζεται βοήθεια.

Υπάρχουν μέτρα ελάφρυνσης/ διευκόλυνσης των ιδιωτών από τις τράπεζες και για τις πιστωτικές κάρτες;

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια απόφαση για τις πιστωτικές κάρτες. Έχουν ανακοινωθεί επισήμως μόνο μέτρα διευκόλυνσης στην πληρωμή των δόσεων των δανείων.  Για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα οι πελάτες μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά με την τράπεζα προκειμένου να υποβάλλουν ερωτήματα/αιτήματα και να λαμβάνουν διευκρινίσεις.

Έχει προβλεφθεί κάποια άδεια για τους φαντάρους για όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα;

Οι δεκαπενθήμερες άδειες των νεοσύλλεκτων του Μαρτίου αλλά και οι άδειες του Πάσχα έχουν ανακληθεί για όλους, ώστε να μειωθεί το ενδεχόμενο της εισχώρησης του ιού στα στρατόπεδα. Ωστόσο, αξιωματικοί και στελέχη του στρατού έχουν το δικαίωμα να βγαίνουν εκτός στρατοπέδου, ενώ έχουν δοθεί άδειες όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Μπορείτε να υποβάλετε τις δικές σας ερωτήσεις εδώ