Skip to main content

Εύα Καϊλή: Ζητεί παρέμβαση Μογκερίνι για την επιθετικότητα της Τουρκίας

Πρωτοβουλίες για την αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο με αφορμή το τραγικό συμβάν με τον θάνατο του Έλληνα πιλότου και την πρόληψη ανάλογων περιστατικών στο μέλλον ζητεί η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή από την άτυπη υπουργό Εξωτερικών της Ε.Ε. Φεντερίκα Μοργκερίνι, ενώ έχει προγραμματιστεί συζήτηση για την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια του Στρασβούργου.  

 Η κα Καϊλή στην επιστολή της προς την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε για την εξωτερική πολιτική, επισημαίνει ότι το συμβάν στα βορειοανατολικά της Σκύρου, αναδεικνύει για μία ακόμη φορά το δυσανάλογο βάρος που καλείται να φέρει η Ελλάδα για την προάσπιση των Ευρωπαϊκών συνόρων σε μία περιοχή που γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη εξαιτίας της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκικής κυβέρνησης, η οποία υπερθεματίζεται από τις εξίσου επικίνδυνες δηλώσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης.
 
«Είναι γνωστό, αναφέρει, «τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Βορειοατλαντική Συμμαχία ότι η Ελλάδα εμπλέκεται τους τελευταίους μήνες σε μία χαμηλής έντασης αντιπαράθεση που προκαλεί η Τουρκική επιθετικότητα, σε στεριά, θάλασσα και αέρα, την οποία η Αθήνα προσπαθεί να περιορίσει αποφεύγοντας κάθε κλιμάκωση, είτε αυτό αφορά στην απαγωγή Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές, είτε τον εμβολισμό ελληνικής ακταιωρού από τουρκικά σκάφη, είτε τις αμέτρητες παραβιάσεις του ελληνικού και, άρα ευρωπαϊκού, εναερίου χώρου από τα τουρκικά αεροσκάφη».
 
Γνωρίζω, επισημαίνει επίσης στην επιστολή της η κα Καϊλή, «ότι η ασφάλεια στην περιοχή είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων σας και θεωρώ ότι συμμερίζεστε την ανησυχία μου για την κλιμακούμενη ρευστότητα στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.
 
Στο πλαίσιο του ρόλου σας ως Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του δικού μου ως Επικεφαλής της αντιπροσωπίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ σας καλώ να αναλάβουμε μία πρωτοβουλία όπου θα πρέπει:

  1. Να αποτιμηθεί η στρατηγική κατάσταση στη περιοχή του Αιγαίου, δεδομένης της όλο και πυκνότερη επιθετικής δραστηριότητας της Τουρκίας,
  2. Να καταγραφούν οι επιχειρησιακές ανάγκες φύλαξης των συνόρων στη Ελλάδα και τη Κύπρο και θα αναζητηθούν τρόποι που θα διευκολύνουν την δυνατότητα του προσωπικού να επιτελεί το ρόλο του ως εγγυητής σταθερότητας στην περιοχή για τον περιορισμό του κινδύνου κλιμάκωσης σε θερμό επεισόδιο, και
  3. Να αναγνωριστεί ο ρόλος του προσωπικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ασφάλεια της περιοχής με τη συμβολική αναγνώριση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης των στρατιωτικών που πέφτουν στην ώρα του καθήκοντος και αποζημίωσής των οικογενειών τους».