Μήνυμα στην Τουρκία και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνουν τέσσερις Αμερικανοί γερουσιαστές, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, σημειώνοντας πως «στο τέλος του έτους η Τουρκία θα έχει στο έδαφός της είτε τα μαχητικά αεροσκάφη F- 35 ή το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400. Όχι και τα δύο».
Ο Τζιμ Ινχόφ και ο Τζακ Ριντ πρόεδρος και μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας, αντίστοιχα, καθώς και οι Τζιμ Ρις και Μπομπ Μενέντεζ πρόεδρος και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ανέφεραν με κοινό άρθρο τους στους New York Times πως εάν η Τουρκία δεχθεί την παράδοση των S-400, θα της επιβληθούν κυρώσεις όπως απαιτείται από το αμερικανικό δίκαιο.
«Η επιλογή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη χώρα του, τη θέση της στον κόσμο, τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη θέση του στο ΝΑΤΟ. Το πρόγραμμα F-35 είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς στον κόσμο, με επενδύσεις άνω των ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων από δώδεκα διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, και δεκάδων επενδυτών, ενώ το πρόγραμμα σε μεγάλο βαθμό επιχειρεί τη διατήρηση ενός στρατιωτικού πλεονεκτήματος», υπογραμμίζουν.
Όπως αναφέρουν «τον Ιούλιο του 2017, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει το πυραυλικό σύστημα S-400, το σύστημα που έφτιαξε η Ρωσία για να καταρρίψει τα μαχητικά F-35», ενώ χαρακτηρίζουν τους S-400 ως το πιο εξελιγμένο σύστημα που έχει παραγάγει η Μόσχα στην προσπάθειά της να κατανικήσει την τεχνολογία stealth.
Η αγορά των S-400 από την Τουρκία θα ήταν ασύμβατη με τις υποχρεώσεις της προς το ΝΑΤΟ και θα μείωνε τη διαλειτουργικόττα με τους συμμάχους της. Θα δημιουργούσε έναν απαράδεκτο κίνδυνο επειδή τα ραντάρ του θα μπορούσαν να δώσουν τη δυνατότητα στον ρωσικό στρατό να καταλαβαίνει πως λειτουργούν τα αεροσκάφη F-35 και η απειλή αυτή υποχρέωσε το Πεντάγωνο να αναστείλει ορισμένες δραστηριότητες που σχετίζονται με την παράδοση εξοπλισμού στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα.
Επιπλέον, επισημαίνουν πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες, από το 2012, προσέφεραν το σύστημα αεροπορικής άμυνας Patriot ως εναλλακτική λύση, αλλά η Τουρκία απέρριψε αυτήν την προσφορά. Με τους S-400 να φτάνουν στην Τουρκία τον Ιούλιο και το F-35 τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, είναι καιρός ο πρόεδρος Ερντογάν να επιλέξε»ι.
«Ελπίζουμε ότι θα επιλέξει να εγκαταλείψει τους S-400, και να υπερασπιστεί τον τουρκικό ουρανό με το σύστημα Patriot, διασώζοντας τη συμφωνία με τα F-35», προσθέτουν.
Στο πλαίσιο αυτό «εάν ο Ερντογάν αποδεχθεί την παράδοση των S-400, θα υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη νομοθεσία, που θα πλήξουν σκληρά την οικονομία της χώρας προκαλώντας αναταράξεις στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, θα έδιωχνε τις άμεσες διεθνείς επενδύσεις και θα “σακάτευε” την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας».
Κανένα F-35 δεν θα φτάσει στο τουρκικό έδαφος, διαμηνύουν οι γερουσιαστές, τονίζοντας ότι η τουρκική συμμετοχή στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των εξαρτημάτων κατασκευής, επισκευής και συντήρησης των μαχητικών, θα τερματιστεί, με αποτέλεσμα οι τουρκικές εταιρείες να βγουν από την αλυσίδα παραγωγής και προμήθειας του προγράμματος.
«Δεν επιδιώκουμε να προκαλέσουμε ζημιά στους Τούρκους φίλους μας, θέλουμε απλά να προστατεύσουμε τις δυνατότητες του προγράμματος F-35 και τις δυνατότητες της νατοϊκής συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων συμμάχων όπως η Τουρκία. Κατανοούμε ότι η Τουρκία διατηρεί σχέσεις ανάγκης με τη Ρωσία – στη Συρία, στην ενέργεια, τον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό και αλλού. Εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν απομακρυνθεί από το σχέδιο των S-400, ο κ. Πούτιν μπορεί να απαντήσει σε έναν ή περισσότερους από τους τομείς αυτούς. Σε μια τέτοια δυστυχή περίπτωση, δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Τουρκία να αντιμετωπίσει την καταιγίδα», υπογραμμίζουν στο άρθρο τους και αναφέρουν πως ο κ. Πούτιν προσπαθεί να χωρίσει την Τουρκία με τη Δύση, μέσω των S-400.
«Εάν το επιτύχει, το όποιο μικρό ενδιαφέρον έχει για τα τουρκικά συμφέροντα, θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο. Και όσο πιο απομονωμένη είναι η Τουρκία από τους συμμάχους της, τόσο περισσότερη δύναμη θα αποκτά ο Πούτιν σε αυτή τη σχέση. O κ. Πούτιν φοβάται και σέβεται μία Τουρκία στρατηγικά προσηλωμένη στη Δύση και το NATO. Ελπίζουμε ο πρόεδρος Ερντογάν θα επιλέξει αυτό το μέλλον, απορρίπτοντας το διχαστικό τέχνασμα του κ. Πούτιν, καλύπτοντας τις αμυντικές της ανάγκες με το σύστημα Patriot και προχωρώντας στην επιλογή να καταστεί σημαντικός εταίρος στο πρόγραμμα F – 35».