Skip to main content

Τουρκία: Αθωώθηκαν και οι τελευταίοι 62 στρατιωτικοί για την υπόθεση Βαριοπούλα

Τους τελευταίους 62 στρατιωτικούς οι οποίοι κατηγορούνταν για την σχεδιασμό πραξικοπήματος, το 2003, ενάντια στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν απάλλαξε από τις κατηγορίες τουρκικό δικαστήριο την Τρίτη.

Ο εισαγγελέας δεν έκανε δεκτές ψηφιακές αποδείξεις, οπότε οι κατηγορίες κατέπεσαν, τόνισε δικηγόρος της υπεράσπισης στο πρακτορείο Reuters.

Το 2012, δικαστήριο είχε καταδικάσει τους συγκεκριμένους αξιωματικούς για το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα», το οποίο προέβλεπε δημιουργία πολεμικής έντασης με την Ελλάδα, ώστε να υπάρξει αφορμή για στρατιωτικό πραξικόπημα από κεμαλιστές στρατηγούς.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας θεωρούνταν ανέκαθεν ο θεματοφύλακας του κοσμικού, κεμαλικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, ο οποίος έχει τεθεί εν αμφιβόλω τα τελευταία 13 χρόνια, κατά τα οποία κυβερνούν τη χώρα οι ισλαμιστές υπό τον κ. Ερντογάν, σημερινό πρόεδρο της Τουρκίας.

Ο τελευταίος είχε συνεργαστεί με την ισλαμική αδελφότητα Χιζμέτ του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, «Χιζμέτ», για να αποδυναμώσει τον στρατό μέσα από σειρά ποινικών υποθέσεων.

Ωστόσο, όταν το 2013 οι κ.κ. Ερντογάν και Γκιουλέν συγκρούστηκαν, ο Τούρκος πρόεδρος ανέκρουσε πρύμναν και κατηγόρησε τον ισλαμιστή πρώην σύμμαχό του ότι διέβαλλε συστηματικά τις ένοπλες δυνάμεις. Έτσι, σχεδόν όλοι οι κρατούμενοι πρώην αξιωματικοί του στρατού σε υποθέσεις που αφορούσαν απόπειρες πραξικοπήματος απαλλάχθηκαν από σειρά κατηγοριών.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας διέταξε αναψηλάφιση της δίκης για τη Βαριοπούλα τον Απρίλιο του 2014. Την προηγούμενη εβδομάδα, 236 κατηγορούμενοι είχαν επίσης αθωωθεί.