Skip to main content

ΗΠΑ – Κίνα: Εποικοδομητικές συνομιλίες, αλλά οι διαφορές παραμένουν

Εποικοδομητικές χαρακτήρισε το Πεκίνο τις συνομιλίες των προέδρων της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, παρά το ότι οι δύο πλευρές επέμειναν στις διαφορές τους για τη Νότια Θάλασσα της Κίνας και τα αμερικανικά σχέδια πυραυλικής άμυνας της Νότιας Κορέας.

Στη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσιγκτον, ο Σι Τζινπίνγκ και ο Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους για να εγγυηθούν την πυρηνική ασφάλεια παγκοσμίως και να κάνουν περισσότερα για την ασφάλεια του διαδικτύου. Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ζενγκ Ζεγκουάνγκ σε ενημέρωση δημοσιογράφων, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συνεχίζουν να συνεργάζονται προς μια διμερή συμφωνία επενδύσεων.

Ο Ζενγκ διευκρίνισε πως η Κίνα και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαφωνούν για το θέμα της Νότιας Θάλασσας της Κίνας, όπου οι ευρύτατες απαιτήσεις της Κίνας έχουν εκνευρίσει τους γείτονές της, και για τα σχέδια άμυνας των ΗΠΑ που ακολουθούν τις πρόσβατες πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.

Όπως ανέφερε ο Ζενγκ, ο Σι Τζινπίνγκ είπε στον Ομπάμα ότι ελπίζει πως η Ουάσιγκτον θα ακολουθήσει “πιστά” τη δέσμευσή της να μην πάρει θέση σε θέματα εδαφικής κυριαρχίας και αντί αυτού να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο για να διατηρήσει την ειρήνη και την ασφάλεια: «Η ελπίδα είναι ότι όλες οι μεριές θα δουν και θα χειριστούν ορθά τη Νότια Θάλασσα της Κίνας και θα υιοθετήσουν μια αντικειμενική και αμερόληπτη στάση… ιδιαίτερα οι χώρες έξω από την περιοχή αυτή», είπε.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τους ηγέτες της Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, ο Ομπάμα είπε ότι και οι τρεις χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την Ασία και τον Ειρηνικό που βασίζεται σε «μια τάξη βάσει κανονισμών σύμφωνα με την οποία όλες οι χώρες, ανεξαρτήτως μεγέθους, δρουν σύμφωνα με πρακτικές και αξίες που όλοι μοιραζόμαστε». Η δήλωση αυτή ερμηνεύθηκε ως έμμεση κριτική στην επιθετική εδαφική πολιτική της Κίνας στην Ανατολική Ασία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχία ότι το Πεκίνο θα κηρύξει στην περιοχή μια αναγνωριστική ζώνη εναέριας άμυνας (ADIZ), όπως έπραξε στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας το 2013. Την Τετάρτη, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γουόρκ είπε πως οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Κίνα ότι δεν θα αναγνωρίσουν μια αποκλειστική ζώνη στη Νότια Θάλασσα της Κίνας και ότι θα θεωρήσουν μια τέτοια κίνηση ως «αποσταθεροποιητική»

Ο Ζενγκ είπε επίσης ότι ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε στον Ομπάμα ότι η Κίνα ήταν “διαμετρικά αντίθετη” με τα σχέδια των ΗΠΑ να αναπτύξουν το αμυντικό πυραυλικό σύστημα THAAD (Τερματική Περιοχή Άμυνας Μεγάλου Υψομέτρου) στη Νότια Κορέα, μετά από την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας τον Ιανουάριο και την εκτόξευση πυραύλου στο διάστημα τον Φεβρουάριο. «Αυτή η εγκατάσταση θα υπονομεύσει τα αμυντικά συμφέροντα της Κίνας και θα επηρεάσει την στρατηγική ισορροπία της περιοχής αυτής», κατέληξε.