Skip to main content

Παρέμβαση Π. Λαφαζάνη για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Χαλυβουργικής

Συνάντηση με μέλη της διοίκησης της Χαλυβουργικής είχε στο γραφείο του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, με αφορμή το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ανακοίνωσε σήμερα η επιχείρηση.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Χαλυβουργικής Γ. Σκινδήλιας, μέλη του προεδρείου του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση με επικεφαλής τον πρόεδρό του Γ. Γάκη, αλλά και γ.γ. Βιομηχανίας Γ. Τόλιος.

Ο κ. Σκινδήλιας ανέφερε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση δεν είναι σημερινά. Τα τρία τελευταία χρόνια, υποστήριξε, το εργοστάσιο υπολειτουργεί όχι μόνο εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας, αλλά κυρίως λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους που φέρνει σε δυσχερή θέση την εταιρεία σε σχέση με το διεθνή ανταγωνισμό.

Η παραγωγή, πρόσθεσε ο κ. Σκινδήλιας, έχει συρρικνωθεί υπερβολικά και γι’ αυτό ως λύση η εταιρεία καταφεύγει στο μέτρο της εθελούσιας εξόδου από το 2013.

Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε απαράδεκτο το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 100 εργαζομένους της επιχείρησης, σε μία περίοδο που υπάρχει πρωτοφανής ανεργία.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός καυτηρίασε το γεγονός ότι η ανακοίνωση του προγράμματος έγινε αιφνιδιαστικά, παραμονές του Πάσχα, ενώ ανέφερε ότι το υπουργείο το πληροφορήθηκε από τον Τύπο.

Ο κ. Λαφαζάνης επεσήμανε ότι κατανοεί πλήρως την ανάγκη μείωσης των υπέρογκων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος συνολικά στην ελληνική οικονομία, πρώτα απ΄ όλα για τα φτωχά νοικοκυριά αλλά και για τις επιχειρήσεις.

Για το λόγο αυτό τόνισε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται συνολικό σχέδιο για την ουσιαστική μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι αύριο Τρίτη (7/4) θα υπάρξει συνάντηση στο υπουργείο με την Ομοσπονδία Μετάλλου, τη νέα Διοίκηση της ΔΕΗ και την ΕΒΙΚΕΝ, κατά την οποία θα εξεταστεί το αν και κατά πόσο θα μπορούσε να εφαρμοστούν συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση, μεταξύ των οποίων και το μέτρο της «διακοψιμότητας» στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, χωρίς να επιβαρυνθούν οι υπόλοιποι καταναλωτές και κυρίως τα νοικοκυριά.

Κλείνοντας, ο κ. Λαφαζάνης ζήτησε επιτακτικά από τη διοίκηση της Χαλυβουργικής να διακοπεί ή τουλάχιστον να ανασταλεί άμεσα το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» των 100 εργαζομένων που έχει εξαγγείλει.