Skip to main content

Την ασφαλή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα θα εγγυηθεί η Αίγυπτος

Η ασφαλής ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα και στα Στενά Μπαμπ ελ-Μάντεμπ είναι η πρώτη προτεραιότητα της Αιγύπτου, η οποία μετέχει στον αραβικό συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία εναντίον των ιρανόφιλων σιιτών ανταρτών Χούδι στην Υεμένη, δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σίσι.

«Η διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και η προστασία των Στενών Μπαμπ Ελ Μάντεμπ είναι η υπ ‘αριθμόν ένα προτεραιότητα για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου», δήλωσε ο κ. Σίσι, έπειτα από συνάντησή του με ανώτερους αξιωματούχους του στρατού.

Τα στενά μεταξύ της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν που χωρίζουν την Αφρική από την Αραβική Χερσόνησο βρίσκονται κοντά στην μεγάλη πόλη της νότιας Υεμένης, Ταΐζ. Τα στενά έχουν στρατηγική σημασία για άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, καθώς και μεγάλες δυνάμεις. Ανάμεσά τους, οι ΗΠΑ έχουν βάση στο Τζιμπουτί, όχι μακριά από την αφρικανική όχθη των στενών αυτών, όπου η Γαλλία έχει παλαιότερη στρατιωτική παρουσία.

Η εγγύηση της ασφάλειας των Στενών Μπαμπ Ελ Μάντεμπ είναι επίσης θέμα «αραβικής εθνικής ασφάλειας», πρόσθεσε ο κ. Σίσι, σε ομιλία του η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Η Αίγυπτος μετέχει στην αεροπορική επιχείρηση υπό τη Σαουδική Αραβία, η οποία άρχισε στις 26 Μαρτίου για την καταπολέμηση των σιιτών ανταρτών Χούδι, οι οποίοι έχουν διασυνδέσεις με το Ιράν και επιδιώκουν να καταλάβουν το Άντεν, τη μεγαλύτερη πόλη του νότου της Υεμένης, αφού κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά τον Σεπτέμβριο του 2014.