Skip to main content

Συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε η ΔΗΜΑΡ

Την απόφαση να ενώσει τις δυνάμεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις κινήσεις που συμμετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων αποφάσισε η Δημοκρατική Αριστερά, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία ψηφίστηκε με 30 ψήφους υπέρ και 3 κατά, η συνεργασία αυτή «θα είναι μια ισότιμη σχέση με όρους πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας». Η ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι η συμμετοχή της «με το δικό της διακριτό πλαίσιο θέσεων θα έχει θετική συμβολή στο να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να συντελεστεί στη χώρα μια πραγματικά προοδευτική αλλαγή με σύγχρονο, ρεαλιστικό, μεταρρυθμιστικό σχέδιο».

Βάση της συνεργασίας, σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, θα είναι η προγραμματική συμφωνία. Θα υπάρξει, επίσης, κοινή εκλογική επιτροπή η οποία θα έχει την πλήρη πολιτική ευθύνη για την διεύθυνση του εκλογικού σχήματος και η δυνατότητα παρουσίας υποψηφίων από τη ΔΗΜΑΡ τόσο για το ευρωψηφοδέλτιο των επικείμενων ευρωεκλογών όσο και για όλα τα ψηφοδέλτια της χώρας στις επόμενες εθνικές εκλογές.

«Η ΔΗΜΑΡ, υλοποιώντας τις συλλογικές της αποφάσεις και βασισμένη στις ιδρυτικές της αρχές, προχωράει στην προώθηση μίας ενωτικής διαδικασίας για μια συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων, ικανή να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που θα ενώσει τις δυνάμεις της Αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού κέντρου» τονίζεται στην απόφαση του κόμματος.

Στόχος, όπως διευκρινίζεται, είναι «η προώθηση ενός προοδευτικού πολιτικού προγράμματος με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, για την έξοδο της χώρας από την κρίση, για να αναχαιτίσουμε την επέλαση του εθνολαϊκισμού και της ακροδεξιάς, για να ηττηθούν οι αδιέξοδες συντηρητικές πολιτικές».

«Εμείς, ως Δημοκρατική Αριστερά, είμαστε υπέρ της συγκρότησης μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας. Η ΔΗΜΑΡ στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και παίρνει τολμηρές αποφάσεις. Θα συμμετέχουμε στην Προοδευτική Συμμαχία για να συμβάλλουμε αποφασιστικά ώστε να σηματοδοτηθεί ένα νέο ξεκίνημα στον προοδευτικό χώρο στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον» επισημαίνει η Κεντρική Επιτροπή.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ «ήρθαν πιο κοντά» με την Συμφωνία των Πρεσπών. «Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τα όσα ακολούθησαν στην χώρα μας, με την έξαρση ενός νέου εθνολαϊκισμού, έφεραν στο προσκήνιο με τον πιο έντονο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ προόδου και συντήρησης. Σε αυτό το κορυφαίας σημασίας πολιτικό ζήτημα, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ βρεθήκαμε στην ίδια πλευρά μένοντας σταθεροί στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού και βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον» σημειώνει το κόμμα, προσθέτοντας πως η αποχώρηση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση «και κυρίως η κοινή βούληση για την προώθηση μίας ενωτικής διαδικασίας προοδευτικής συμπαράταξης μακριά από ηγεμονισμούς για να ηττηθεί η συντηρητική δεξιά και η ακροδεξιά έθεσαν τις βάσεις για την Προοδευτική Συμμαχία».

Στην απόφαση διευκρινίζεται πως στην αρχή της συνεδρίασης «ομοφώνως διαπιστώθηκε το αυτονόητο, ότι “μετά και το 2ο Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ (30-31/03/2019), είναι αυτονόητο ότι όσα μέλη προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και ήταν σύνεδροι στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή ενός άλλου κόμματους, δεν αποτελούν μέλη της ΔΗΜΑΡ και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, δεδομένου ότι η ιδιότητα του μέλους του κόμματος είναι ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή και ενεργοποίησή του υπέρ άλλου κόμματος».

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον Θ. Θεοχαρόπουλο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, λίγο πριν από την «Πανελλαδική Συνάντηση Για μια Μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη» που θα ξεκινήσει το απόγευμα στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, θα συνοδεύουν τον κ. Θεοχαρόπουλο οι: Δημήτρης Χατζησωκράτης, Δημήτρης Χαλαζωνίτης, ο γραμματέας της Κ.Ε. Στέργιος Καλπάκης, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Ευγενία (Τζένη) Αρσένη, Γιάννης Αργυρός, Γιώργος Παπαβασιλόπουλος.

naftemporiki.gr