Skip to main content

Brexit: Η Μέι διχάζει τους Ευρωπαίους, απογοητεύει τους Εργατικούς

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Η προσπάθεια της Τερέζα Μέι να άρει το αδιέξοδο για το Brexit προσεγγίζοντας την αντιπολίτευση συναντά μπροστά της σοβαρά εμπόδια, με τους Εργατικούς να δηλώνουν απογοητευμένοι πως η κυβέρνηση «δεν προσφέρει καμία πραγματική αλλαγή» στη συμφωνία που απερρίφθη ήδη τρεις φορές από τη Βουλή. Την ίδια ώρα η πρότασή της να παραταθεί η παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. έως τις 30 Ιουνίου είναι αβέβαιο εάν θα αποσπάσει το «ναι» των 27. Το μπλοκ εμφανίζεται για πρώτη φορά διαιρεμένο, με ορισμένους να τάσσονται υπέρ μίας πολύ μεγαλύτερης παράτασης και άλλους να θεωρούν ότι η όλη διαδικασία πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό. 

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, καλείται καταρχήν να πείσει τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν ότι είναι διατεθειμένη για ουσιαστικές τροποποιήσεις στη συμφωνία και όχι απλά μία αναδιατύπωση στην διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις. Και τούτο γιατί εάν την ερχόμενη Τετάρτη, 10 Απριλίου, πάει στις Βρυξέλλες χωρίς να έχει να επιδείξει πρόοδο στις διαραπραγματεύσεις με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να επιχειρηματολογήσει υπέρ της σύντομης παράτασης που επιδιώκει. 

Η ίδια δηλώνει ότι βιάζεται. Θέλει οπωσδήποτε μία συμφωνία ή δυνατόν πριν από τις 22 Μαΐου, ώστε η χώρα να μην αναγκαστεί να συμμετέχει σε εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωκοινοβουλία, τρία χρόνια αφότου αποφάσισε να πει «αντίο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρώντας πως μόνη της μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα απέναντι στις κορυφαίες προκλήσεις της εποχής, από τις εμπορικές διαμάχες και συμφωνίες έως την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Η κυβέρνηση θεωρεί πως μία συμμετοχή στις ευρωκάλπες θα ήταν ένα ισχυρό πολιτικό πλήγμα. 

Ο Κόρμπιν και η Ε.Ε. δεν βιάζονται τόσο πολύ. Η Ένωση δηλαδή δεν βιάζεται σε επίπεδο Βρυξελλών, γιατί μεταξύ των κρατών- μελών, υπάρχουν αρκετοί- με κυριότερο μέλος τη Γαλλία- που φοβούνται πως όσο περισσότερο παίζει η Βρετανία με το χρόνο τόσο περισσότερο κακό μπορεί να κάνει στην κοινότητα, οικονομικά και όχι μόνο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC ο Ντόναλντ Τουσκ θα πιέσει για μία ετήσια παράταση του Brexit, η οποία θα παρέχει ωστόσο την «ευελιξία» στη Βρετανία να εγκαταλείψει τελικά νωρίτερα την κοινότητα εάν έχουν όλα συμφωνηθεί στη Βουλή και μεταξύ Λονδίνου και 27. 

Tην θέση του Τουσκ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, συμμερίζεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ορισμένα κράτη- μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ιρλανδία. Από την άλλη η Άγκελα Μέρκελ εμφανίζεται πιο θετική στο να δώσει στην Μέι την παράταση έως τις 30 Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα παρουσιάσει στη Σύνοδο της 10ης Απριλίου ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θα την αξιοποιήσει.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, ηγείται μίας ομάδας ηγετών, που φοβούνται ότι οι Βρετανοί θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν την παράταση για να παρέμβουν στα της κοινότητας. Εκφράζουν επίσης ανησυχία ότι ο περισσότερος χρόνος θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάδειξη ενός πιο σκληροπυρηνικού πρωθυπουργού, που αντί να φέρει πιο κοντά τη συμφωνία, θα επαναφέρει πιο δυναμικά στο προσκήνιο το no deal Brexit. 

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δίνουν αγώνα δρόμου ώστε να πετύχουν μία συμβιβαστική ενιαία θέση έως τη Σύνοδο. Η Ε.Ε. άντεξε σχεδόν τρία χρόνια διαπραγμάτευσης ενωμένη και απολύτως συντονισμένη απέναντι στο Λονδίνο. Δεν μπορεί την τελευταία στιγμή να σπάσει στα δύο ή στα τρία. 

naftemporiki.gr