Skip to main content

Η αποτροπή πασχαλινής εξόδου στο επίκεντρο των νέων περιορισμών

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Το «να μη χυθεί η καρδάρα με το γάλα τον Απρίλιο», όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», σημαίνει να παραμείνει η καμπύλη κρουσμάτων και θανάτων από τον κορωνοϊό επίπεδη, όπως καταγράφηκε τον Μάρτιο. Για αυτό τον σκοπό, η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει άμεσα νέα μέτρα, στο πλαίσιο ένας σχεδιασμού που έχει στο επίκεντρο τον περιορισμό των μετακινήσεων από τα αστικά κέντρα στην επαρχία και τα νησιά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, συζητούνται πολλά μέτρα, κάποια  έχουν απορριφθεί, οι ανακοινώσεις ωστόσο είναι θέμα ωρών και δεν αποκλείεται μία πρόγευση να έχουμε στην παρέμβαση που θα κάνει σε λίγο ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

Η μετακίνηση με το Ε1 του εκκαθαριστικού της εφορίας, με το σκεπτικό ότι θα ελέγχεται η μόνιμη κατοικία, κάτι που αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα, είναι ένα μέτρο που έχει συζητηθεί, αλλά δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να εφαρμοστεί, ενώ δεν είναι το μόνο. Η κυβέρνηση επιχειρεί από τη μία να αποτρέψει και να ελέγξει άσκοπες μετακινήσεις και από την άλλη να μην επηρεάσει αρνητικά την μαζική ψυχολογία και αυτός δεν είναι ένας εύκολος συνδυασμός. Η συνταγή που ακολουθείται μέχρι τώρα, έχει ως μότο, κάθε μέτρο να έχει προφανή και αντιληπτό σκοπό από την πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης, ώστε να γίνεται αποδεκτό από τους πολλούς.

Στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλες προτάσεις όπως π.χ. η ανακοίνωση απαγόρευσης επιστροφής σε όσους θελήσουν να ταξιδέψουν στο χωριό μέχρι κάποια ημερομηνία, η ενισχυμένη αστυνόμευση στα διόδια, η απαγόρευση του σουβλίσματος του αρνιού κ.α.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη συμπεριφορά των πολιτών την Μεγάλη Εβδομάδα και κυρίως το πενθήμερο Μεγάλη Πέμπτη – Δευτέρα του Πάσχα, σημειώνουν ότι τα τρία πρώτα Σαββατοκύριακα της κρίσης στην Ιταλία έγινε το μεγάλο κακό επειδή δεν απαγορεύτηκαν οι εξορμήσεις σε θέρετρα και προορισμούς και θεωρούν ότι πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μη φύγουν από το σπίτι τους οι πολίτες για να περάσουν Πάσχα στο χωριό.