Tου Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Με το βλέμμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε χθες ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019.
Στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ο κ. Τσίπρας θέλει να στείλει το μήνυμα εντός και εκτός της χώρας ότι ηγείται μίας σταθερής κυβέρνησης που έχει μπροστά της χρόνο και όχι μίας αποσταθεροποιημένης πολιτικής συμμαχίας. Γνωρίζουν ωστόσο οι επιτελείς του πρωθυπουργού όσο και ο ίδιος ότι τα σενάρια περί εκλογών το φθινόπωρο του 2018 όσο και τον Μάιο του 2019, είναι σενάρια που προκύπτουν μέσα από την κυβέρνηση, μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα και επιχειρήματα.
Όπως ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει εκ των πραγμάτων την πρόκληση για εκλογές το φθινόπωρο του 2018 αν δεν καταφέρει να μεταφέρει αργότερα τα ψηφισμένα μέτρα για μείωση συντάξεων και αφορολογήτου που εναγωνίως προσπαθεί στο παρασκήνιο.
Όπως ότι η κυβέρνηση αν ξεπεράσει με επιτυχία αυτόν τον σκόπελο, πάλι θα εξετάσει το σενάριο εκλογών τον Μάιο του 2019 καθώς ενδεχόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές που θα γίνουν Μάιο ή Ιούνιο του επόμενου έτους, θα επηρεάσει αρνητικά για το κυβερνών κόμμα εθνικές εκλογές λίγους μήνες μετά.
Ωστόσο, σε αυτή τη φάση και έχοντας ως βασικό στόχο το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, τη συμφωνία – πακέτο και για το χρέος και το τυπικό τέλος του προγράμματος, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να πει κάτι διαφορετικό από αυτό που είπε χθες, πολλώ δε μάλλον όταν οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα επιτείνουν την αίσθηση αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας.
Γι΄ αυτό τον λόγο δεν δίστασε να αδειάσει τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και να πει ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019 και «όχι τον Μάιο όπως ακούει» και δεν έκανε το χατίρι στους συντρόφους του εντός του ΣΥΡΙΖΑ να «βάλει πάγο» στον Πάνο Καμμένο όπως του ζητούσαν και πολλοί είχαν εισηγηθεί, με το επιχείρημα ότι η ταύτιση με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ κάνει μεγάλη ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Καθοριστικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις του κ. Τσίπρα, πέραν της ποιότητας και του περιεχομένου της συμφωνίας με τους θεσμούς, αν δεν υπάρξουν άμεσες εξελίξεις στα εθνικά θέματα, θα παίξουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες σήμερα, δεν ευνοούν εκλογικό αιφνιδιασμό από τον κ. Τσίπρα, ούτε άμεσα, ούτε το φθινόπωρο. Αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Τσίπρας δεν επιλέγει τις πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο του 2018 και θέλει να κερδίσει χρόνο. Υπάρχει ελπίδα και αισιοδοξία στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου ότι μέσα στους επόμενους μήνες μπορούν να βελτιώσουν τη θέση τους και τα ποσοστά τους.
Καμία συζήτηση για τα εθνικά θέματα
Αίσθηση προκάλεσε η διαρροή κυβερνητικών πηγών αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του χθες δεν συζήτησαν τα εν εξελίξει εθνικά θέματα.
Σύμφωνα με τα όσα άφησαν να διαρρεύσουν κυβερνητικές πηγές, «μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού μίλησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, προκειμένου να απαντήσουν σε τεχνικά θέματα επί των οικονομικών».
Σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση, ο κ. Τσίπρας, ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Καμμένος δεν ενημέρωσαν το υπουργικό συμβούλιο για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ή τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. Το ερώτημα είναι αν όντως υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί δεν αισθάνθηκαν να ανοίξουν την ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου και να πληροφορηθούν για σημαντικά θέματα που δε χειρίζονται οι ίδιοι όπως τα εθνικά θέματα, το προσφυγικό όπου οι ροές των προσφύγων και μεταναστών αυξάνονται, ή την εγκληματικότητα, αλλά ενδιαφέρθηκαν – σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές – για «τεχνικά θέματα επί των οικονομικών».