Skip to main content

«Στα σιδερένια βρόχια των συνηθειών» – Η Σαμψούντα του Καρκαβίτσα

Η Σαμψούντα σε επιστολικό δελτάριο εποχής (πηγή: Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού)

Από την πολυεθνική πολιτεία του 19ου αιώνα στην ακμή και την απώλεια του ελληνισμού του Πόντου

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

«Όχι μ’ εσπερίδες, αλλά με οδοντιές διώχνουν τη μελαγχολική ζωή της μονοτονίας οι Ανατολίτες» Ανδρέας Καρκαβίτσας

Η Αμισός –ή Σαμψούντα– δεν είναι απλώς μια σύγχρονη μητροπολιτική πόλη του Εύξεινου Πόντου· είναι ένας τόπος όπου η ιστορία συναντά τη ζωντανή μαρτυρία.

Ανάμεσα στις πιο χαρακτηριστικές περιγραφές ξεχωρίζει εκείνη του Ανδρέα Καρκαβίτσα, ο οποίος το 1892 αποτύπωσε με εντυπωσιακή ακρίβεια μια κοινωνία «κλεισμένη στα σιδερένια βρόχια των συνηθειών», γεμάτη αντιθέσεις, συνυπάρξεις και εντάσεις.

Η εικόνα που μας δίνει ο συγγραφέας λειτουργεί σαν ένα στιγμιότυπο μιας πόλης σε μετάβαση.
Την ίδια περίοδο, η Σαμψούντα εξελίσσεται σε σημαντικό εμπορικό κέντρο, με έντονη ελληνική παρουσία, ιδιαιτέρως στον τομέα του καπνεμπορίου. Η ακμή αυτή δεν είναι τυχαία· στηρίζεται τόσο στη γεωγραφική της θέση όσο και στη δραστηριότητα ενός δυναμικού πληθυσμού που έρχεται από διάφορα μέρη του ελληνικού κόσμου.

Διαβάστε περισσότερα στο pontosnews.gr

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.