Skip to main content

Η Ρωσία απελαύνει τέσσερις Γερμανούς διπλωμάτες

Τέσσερις Γερμανούς διπλωμάτες ανακοίνωσε ότι απελαύνει η Ρωσία, όπως επιβεβαιώνει το Βερολίνο, σε αντίποινα για την ανάλογη γερμανική κίνηση, στο πλαίσιο της υπόθεσης Σκριπάλ.

Η Μόσχα άρχισε τη διαδικασία απάντησης στις χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής που αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες την προηγούμενη εβδομάδα, σε ένδειξή αλληλεγγύης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Λονδίνο κατηγορεί τη Ρωσία ως υπεύθυνη για την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, στο Σάλσμπερι της νοτιοδυτικής Αγγλίας, στις 4 Μαρτίου, με νευροτοξικό παράγοντα στρατιωτικού τύπου.

Η υπόθεση έχει οδηγήσει σε μία από τις σημαντικότερες κρίσεις στις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Οι σχέσεις είναι ήδη τεταμένες τα τελευταία χρόνια, λόγω της ρωσικής κατάληψης και προσάρτησης της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, καθώς και λόγω της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης (την οποία η Ρωσία επισήμως διαψεύδει) στην ανατολική Ουκρανία, προς βοήθεια των φιλορώσων αποσχιστών ανταρτών.

naftemporiki.gr