Skip to main content

Τίμερμανς: Μπορεί να συνεργαστώ με την Ενωτική Αριστερά στην Ε.Ε.

Θετικός εμφανίζεται ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, στην προοπτική συνεργασίας του με την Ενωτική Αριστερά, στην οποία ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια κινητοποίησης των προοδευτικών δυνάμεων κατά της ανόδου της ακροδεξιάς.

«Αν αναζητήσω συνεργασίες, θα το κάνω βεβαίως και με την ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς», σημειώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Τίμερμανς, παραπέμποντας στις κοινές θέσεις των δύο πολιτικών ομάδων σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, φορολογίας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Στην επισήμανση ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά έχει αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία με τον Αλ. Τσίπρα, επισημαίνει ότι πρόκειται για εσωτερικό ελληνικό θέμα.

«Σέβομαι τη θέση της, αλλά στο πλαίσιο των συνεργασιών με προοδευτικές δυνάμεις η Ενωτική Αριστερά είναι μία από τις ομάδες με τις οποίες βλέπω δυνατότητα συνεργασίας. Κατανοώ την κατάσταση στην Ελλάδα, κατανοώ τη θέση της Φώφης και τη σέβομαι, αλλά και η ίδια καταλαβαίνει ότι στην Ευρωβουλή προσπαθώ να κινητοποιήσω όσο περισσότερο γίνεται τις προοδευτικές δυνάμεις για να περιορίσουμε τους ακροδεξιούς» τόνισε.

Όπως υποστηρίζει, αποτελεί προτεραιότητά του να βοηθήσει την Ελλάδα να αναπτυχθεί περαιτέρω οικονομικά, σε αντίθεση με τον αντίπαλό του στη διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν κ. Βέμπερ και την πολιτική του οικογένεια που, όπως είπε ο κ. Τίμερμανς, «μας έχουν επιτεθεί σφόδρα για το ότι βοηθήσαμε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ώστε να βγει από την κρίση».

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάνει λόγο για «ιστορική στιγμή το να δοθεί η ευκαιρία στη Βόρεια Μακεδονία, να αναπτύξει γόνιμες και ευημερούσες σχέσεις με τους γείτονές της, με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Γνωρίζω τη συναισθηματική φόρτιση και πόσο βαθιά είναι τα συναισθήματα των Ελλήνων, και τα σέβομαι, αλλά οι ευκαιρίες στο πεδίο της σταθερότητας, της οικονομικής ανάπτυξης είναι τεράστιες και η περιοχή τής αξίζει».