Skip to main content

Η τελευταία λειτουργία για την Υπαπαντή στο Άταλαν και η διάσωση των ιερών κειμηλίων

Πρόσφυγες (πηγή: βιβλίο «Certain Samaritans» της Έσθερ Λάβτζοϊ)

Μαρτυρία για τη μεγάλη Δεσποτική-Θεομητορική γιορτή και τη διάλυση του ελληνικού οικισμού στο Ακ Νταγ Ματέν

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Η 2α Φεβρουαρίου, για το Άταλαν, ήταν μεγάλη γιορτή. Την Υπαπαντή τη λέγαμε και κείνη «Παναγία», και επειδή ο ναός, όπως είπαμε, ήταν στη μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πανηγύριζε και τη μέρα της Υπαπαντής.

Πολλοί φιλόθρησκοι από το Άταλαν, των Αβραμάντων, Γετέρ και Παράγλαν, αλλά κι από μέσα από το ίδιο το Καράπιρ, αποφάσισαν να πάνε στο Άταλαν και να κάμουν την τελευταία λειτουργία. Την παραμονή, έστειλαν μερικούς τολμηρούς νέους, κι άναψαν φωτιά στο τεράστιο τζάκι μας.

Χαράματα την επομένη, φτάσαμε κει με τον παπα-Θωμά, πάνω από 70 άτομα. Αφού ζεσταθήκαμε καλά, πήγαμε στην εκκλησία. Ο παπα-Θωμάς είχε σημάνει για τελευταία φορά το σήμαντρο. Η εκκλησούλα ήταν κατάμεστη. Έγινε ωραία πανηγυρική λειτουργία, με ψάλτες από το Καράπιρ. Μετά την απόλυση, ο παπα-Θωμάς ξήλωσε την εικόνα της Κοιμήσεως της Παναγίας κι έδωσε το σύνθημα της αποκαθήλωσης.

Διαβάστε περισσότερα στο pontosnews.gr

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.