Skip to main content

«Καμπανάκια» στο Μαξίμου από τις δημοσκοπήσεις του Μαρτίου

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Μεγάλη πίεση στο Μαξίμου και προβληματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι δημοσκοπήσεις του Μαρτίου, που έδειξαν -χωρίς εξαίρεση- την ψαλίδα υπέρ της Ν.Δ. να ανοίγει (VOX POP, ALCO, Metron Analysis) ή να διατηρείται (Pulse). Οι πληροφορίες ότι ο κ. Τσίπρας περιμένει το κύμα των δημοσκοπήσεων του Απριλίου για να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις σχετικά με τον χρόνο των εθνικών εκλογών, επιμένουν.

Τα ευρήματα των μετρήσεων κτυπούν συνεχώς «καμπανάκια» για την κυβέρνηση, καθώς στις περισσότερες δημοσκοπήσεις η διαφορά ξεπερνά το 5% -που ατύπως έχει τεθεί ως όριο από την εσωκομματική αντιπολίτευση- ενώ και η ανάλυση των λεγόμενων ποιοτικών χαρακτηριστικών δεν δικαιολογεί την αισιοδοξία που προσπαθεί να εκπέμψει το κυβερνών κόμμα, εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται.

Παρά την αναμενόμενη ζημιά από τη Συμφωνία των Πρεσπών, το πρωθυπουργικό επιτελείο ανέμενε ότι με την ακολουθούμενη πολιτική παροχών (έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων, ακύρωση της μείωσης των συντάξεων, επίδομα ενοικίου, νέο νόμο για την προστασία α’ κατοικίας κ.α.) η βελόνα του ΣΥΡΙΖΑ στις μετρήσεις θα «τσιμπούσε» προς τα πάνω και η διαφορά με τη Ν.Δ. θα μειωνόταν αισθητά, ώστε να ανέβει και το ηθικό του κομματικού μηχανισμού και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν συνέβη στο βαθμό που το Μαξίμου ανέμενε, ενώ μία σειρά πολιτικών γεγονότων (μεταγραφές από την Κεντροαριστερά, σύνθεση ευρωψηφοδελτίου) δεν εκλαμβάνονται ως θετικές κινήσεις ούτε εντός ούτε εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από δυνατό χαρτί στη μάχη για την κατάληψη της πρωτοκαθεδρίας της Κεντροαριστεράς, το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλήξει πονοκέφαλος για τον πρωθυπουργό, ενώ κινήσεις με στόχο τη βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης, όπως το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη και η συνάντησή του με επιχειρηματίες, δεν αποδίδουν πλέον όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

Πάντως, την ίδια στιγμή που αυξάνεται η πίεση από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το Μαξίμου για εκλογές τον Μάιο, το πρωθυπουργικό επιτελείο συνεχίζει να ελπίζει -τουλάχιστον αυτήν την εικόνα βγάζει προς τα έξω- στη νομοθέτηση των ρυθμίσεων για την προστασία της α’ κατοικίας και των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη σε ταμεία και εφορία, όπως και σε έκτακτα επιδόματα προς δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους όπως το «δώρο» Πάσχα, για να δει αν μπορεί να «ξεκολλήσει» δημοσκοπικά. Επιπροσθέτως, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες επιμένουν ότι τις επόμενες ημέρες η επικαιρότητα θα κατακλυστεί από την ανάδειξη υποθέσεων με οσμή σκανδάλου που ήδη απασχολούν ή πρόκειται να απασχολήσουν τη δικαιοσύνη και «βαραίνουν» τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Ρουμανία για το Euro ’28 ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στο Βουκουρέστι όπου θα πραγματοποιήσει το πρωί διμερή συνάντηση με τη Ρουμάνα ομόλογό του Βιόριτσα Ντανσίλα. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται να συζητηθούν θέματα ανάπτυξης και περαιτέρω σύσφιξης της συνεργασίας των δύο χωρών στις διμερείς οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις, μεταφορών, ψηφιακής πολιτικής, και διασυνδεσιμότητας. Δεδομένου ότι η Ρουμανία κατέχει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε, οι δύο πρωθυπουργοί θα ενισχύσουν τον συντονισμό τους ως προς τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, τη μετανάστευση και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Το απόγευμα θα γίνει και η 7η Τετραμερής Συνάντηση Ελλάδας, Ρουμανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και των υπουργών Μεταφορών. Στο πλαίσιο της Τετραμερούς, θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, η συνεργασία των χωρών στην οικονομία, θέματα διασυνδεσιμότητας με έμφαση στην ενέργεια, στις μεταφορές και στις υποδομές καθώς και η ένταξη της Σερβίας και άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, θα συζητηθεί περαιτέρω η συνεργασία των τεσσάρων χωρών για τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2028 (θα υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπουργών τον Απρίλιο).  Τέλος, κατόπιν πρότασης της Ελλάδας αναμένεται να συμφωνηθεί η σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εδαφικής Συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών στον οποίο καθοριστικό ρόλο προορίζεται να διαδραματίζει η πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσίπρας συνοδεύεται από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη, τον υφυπουργό Εξωτερικών Μ. Μπόλαρη, τον γ.γ. Ψηφιακής Πολιτικής Στ. Ράλλη, τον γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γ. Μπράχο και τον γ.γ. του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος Μ. Βερροιόπουλο.