Skip to main content

Δήμος Αθηναίων: Έλεγχοι για κάπνισμα – αλκοόλ σε καταστήματα στο κέντρο

Από μικτά κλιμάκια δημοτικής αστυνομίας, ΕΛ.ΑΣ. & Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως εστιατόρια, καφέ μπαρ, αναψυκτήρια και κέντρα διασκέδασης στις περιοχές Βοτανικός, Γκάζι, Κεραμεικός, Θησείο, Πετράλωνα, Κολωνάκι, Σύνταγμα, Ομόνοια, Μοναστηράκι, Κουκάκι πραγματοποίησαν την Παρασκευή και το Σάββατο 12 και 13 Δεκεμβρίου μικτά κλιμάκια της δημοτικής αστυνομίας του δήμου Αθηναίων, της ΕΛ.ΑΣ. και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, με στόχο την εφαρμογή της νομοθεσίας για την απαγόρευση του καπνίσματος και της μη διάθεσης αλκοολούχων ποτών σε ανηλίκους.

Ειδικότερα, στις οδούς Τριπτολέμου, Λουκιανού, Καρνεάδου, Πλουτάρχου, Τσακάλωφ, Πατριάρχου Ιωακείμ, στις πλατείες Μοναστηρακίου, Κολοκοτρώνη και Καρύτση και στις οδούς Θεσσαλονίκης, Βουτάδων, Πέλλης, Πειραιώς, Κασσάνδρας, Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως (1η και 3η Δημοτική Κοινότητα), ελέγχθηκαν συνολικά 24 επιχειρήσεις, διαπιστώθηκαν 14 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 19.600 ευρώ.

Συγκεκριμένα κατά τους επιτόπιους ελέγχους επιβλήθηκαν:

  • 2 πρόστιμα ύψους 4.500€ σε υπεύθυνους επιχειρήσεων, για μη λήψη λοιπών μέτρων αποτροπής (απομάκρυνση σταχτοδοχείων) στον εσωτερικό τους χώρο (1 Χ 4.000 ευρώ και 1 Χ 500 ευρώ)
  • 5 πρόστιμα ύψους 13.500 ευρώ σε υπεύθυνους επιχειρήσεων επιχείρησης, για την ανοχή σε καπνιστές
  • 6 πρόστιμα ύψους 600 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα, για την παράβαση του καπνίσματος σε χώρο που απαγορεύεται το κάπνισμα (6 Χ 100 ευρώ)
  • ένα πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ σε υπεύθυνο επιχείρησης για  την είσοδο και παραμονή ανηλίκων που είχαν συμπληρώσει το 17ο έτος ηλικίας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, δήλωσε σχετικά:«Οι σφραγίσεις καταστημάτων είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό μέτρο, αλλά, δυστυχώς, από μόνες τους δεν επαρκούν για την καταπολέμηση της παραβατικότητας, ιδιαίτερα στους χώρους ψυχαγωγίας. Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με όλες τι αρμόδιες Αρχές κι ενισχύουμε τις δράσεις πρόληψης. Οι στοχευμένοι έλεγχοι θα ενταθούν τις ημέρες των εορτών. Ενεργοποιούμε κάθε διαθέσιμο μηχανισμό για τον περιορισμό περιστατικών που ενέχουν κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια, όπως εκείνα που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ, μετά και τα τελευταία δραματικά περιστατικά που είδαμε με θύματα ανηλίκους».

Η διοικήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αλεξάνδρα Ρογκάκου, σημείωσε: «Η υλοποίηση του προγράμματος ελέγχων της Ε.Α.Δ. αναφορικά με την ορθή και αυστηρή τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας καθώς και των διατάξεων περί προστασίας των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, με βασικούς στόχους την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων».

Κατακόρυφη αύξηση ελέγχων το 2025

Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, η δράση είναι το αποτέλεσμα μίας σταθερής συνεργασίας, η οποία ενισχύθηκε σημαντικά από τον Νοέμβριο του 2024, εντάσσοντας στους ελέγχους τον τελευταίο χρόνο και τη διάθεση αλκοόλ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η δημοτική αστυνομία του φήμου Αθηναίων διεξήγαγε 1.439 ελέγχους για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας κατά το 2023. Κατά το 2025 οι έλεγχοι αυξήθηκαν κατακόρυφα, αφού ξεπέρασαν τους 1.900, κατά τους οποίους βεβαιώθηκαν 120 παραβάσεις.

Οι έλεγχοι των μικτών κλιμακίων πρόκειται να συνεχιστούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ θα ενταθούν ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.