Skip to main content

Τι ζήτησαν οι αγρότες από Χατζηδάκη, Τσιάρα – Νέα συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο αύριο

Για εποικοδομητικό κλίμα μιλούν από κυβερνητικής πλευράς

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Tην αναγκαιότητα να ενεργοποιηθούν όλα τα δικαιώματα που λόγω της ακύρωσης της τεχνικής λύσης χάθηκαν για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης τόνισε μεταξύ άλλων η δεκαμελής επιτροπή στη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνηση Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα.

Όπως ανέφερε  ο Πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού Ρέθυμνου, Γιάννης Γλεντζάκης απερχόμενος από το Μέγαρο Μποδοσάκη «η Κρήτη έλαβε μόλις το 40% της Βασικής Ενίσχυσης κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθουν μεγάλα προβλήματα στο νησί. Δεν φταίει ο κτηνοτρόφος για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ» είπε προσθέτοντας ότι «υπάρχουν 1,6 εκατομμύρια στρέμματα στη Κρήτη που χαρακτηρίζονται βραχώδη και δασικά αλλά δεν υπάρχουν επιτροπές για να τα αποχαρακτηρισουν».

Σε αυτό το πλαίσιο η επιτροπή  ζήτησε να επιτραπεί φέτος στους παραγωγούς της Κρήτης να ενεργοποιήσουν όλα τους τα δικαιώματα και από την επόμενη χρονιά να υπάρξει νέα ρύθμιση για γίνει ανακατανομή βοσκοτόπων στο νησί.

Σε ό,τι αφορά στις κινητοποιήσεις ο ίδιος τόνισε ότι αν δεν λυθεί το παραπάνω ζήτημα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης δεν θα σταματήσουν.

«Το νησί βρίσκεται σε οικονομικό σοκ. Όταν ο κόσμος πεινάει δεν τον σταματά τίποτα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «έξι χρόνια δεν βγήκαμε στους δρόμους, για να μας βλέπετε τώρα πάει να πει ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης».

Οι εκπρόσωποι των αγροτών δήλωσαν ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι «ακούστηκαν τα αιτήματά τους» ενώ όπως πληροφορείται η «Ν», στους αγρότες δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα διερευνηθούν όλα τα περιθώρια ικανοποίησης των αιτημάτων τους.

«Εποικοδομητική»

Απο κυβερνητικής πλευράς πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση ήταν εποικοδομητική, ενώ αύριο θα ακολουθήσει νέα συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο με τους εκπροσώπους των αγροτών.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιάννης Καββαδάς και στελέχη του οργανισμού. Οι αγρότες παρουσίασαν στην κυβέρνηση τα αιτήματα τους και υπήρξε δέσμευση εκ μέρους των κκ Χατζηδάκη και Τσιάρα να εξεταστούν και να αντιμετωπιστούν αρκετά από αυτά.

Από την πλευρά της κυβέρνησης υπογραμμίστηκε ότι ειδικά για τη κτηνοτροφία υιοθετήθηκε συμπληρωματική πληρωμή σε συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες προκειμένου να αρθούν αδικίες του μαθηματικού τύπου κατανομής της επιδότησης σε πραγματικούς παραγωγούς.

Ωστόσο από την κυβέρνηση εξηγήθηκε στους εκπροσώπους των αγροτών ότι οι όποιες διευθετήσεις γίνουν. δεν μπορούν να υπερβούν τη συμφωνία που έχει υπάρξει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Κομισιόν για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Διαφορετικά, υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος να επιβληθούν νέα πρόστιμα στη χώρα, να διακοπούν οι επιδοτήσεις και τελικά να βγει πολλαπλά ζημιωμένος ο Έλληνας αγρότης.

Ο διάλογος ανάμεσα στους εκπροσώπους των αγροτών της Κρήτης και την κυβέρνηση θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να βρεθεί λύση και σε πιο ειδικά προβλήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του μεταβατικού συστήματος πληρωμών ώστε να μην υπάρξουν αδικίες ιδιαίτερα στους κτηνοτρόφους.

Συζητήθηκαν επίσης ειδικότερα προβλήματα για τη κτηνοτροφία στην Κρήτη και τα νησιά ( αυξημένος κόστος παραγωγής, χαμηλότερες τιμές γάλακτος κλπ ) και εξετάστηκαν ιδέες για την αντιμετώπιση τους.

Τέλος συζητήθηκαν τα ζητήματα της γεωργίας και της μελισσοκομίας με έμφαση στην υδατική κρίση, το ψηφιακό δελτίο αποστολής και η δίκαια στήριξη των καλλιεργειών σε θερμοκήπια ως προς την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να εξετάσει τόσο αυτά όσο και τα παραπάνω προβλήματα και να τοποθετηθεί οριστικά στο πλαίσιο του συνολικού διαλόγου με τους αγρότες.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.