Skip to main content

Κορωνοϊός: Τα μέτρα δεν αποδίδουν – Κορυφώνεται η πανδημία

Η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς lockdown από τον Νοέμβριο, με την αγορά να «ανοιγοκλέινει» σε ένα ιδιότυπο «ακορντεόν», ωστόσο τα μέτρα δεν φαίνεται να φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, μόνο σε ένα 24ωρο υπήρξαν 293 εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής, με επιστήμονες να μας προετοιμάζουν για νέα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων.

Τα στοιχεία προκαλούν αγωνία για τις αντοχές του ΕΣΥ, καθώς οι μεταλλάξεις δίνουν ταχύτητα στη διασπορά ενώ μειώνουν τον ηλικιακό μέσο όρο των νοσούντων.

Οι μονάδες εντατικής στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας εμφανίζουν 90% σε πληρότητα, καταγράφοντας αύξηση κατά 30% του αριθμού των ασθενών. Από τις 2.252 κλίνες απλής νοσηλείας οι 1780 είναι κατειλημμένες.

Η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αναμένεται να συνεχιστεί για ένα μήνα ακόμα, οι υγειονομικοί ωστόσο διαβεβαιώνουν πως κανείς δεν θα μείνει χωρίς φροντίδα. Προωθούνται εξιτήρια ασθενών που πρέπει να συνεχίσουν την αποθεραπεία εκτός νοσοκομείου σε κέντρα αποκατάστασης και απελευθερώνονται πολύτιμες κλίνες.

«Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά»

«Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά. Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον με αποτέλεσμα την μετάδοση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA. Στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει περιορισμός μέτρων αλλά οι δραστηριότητες έχουν διοχετευτεί σε χώρους όπου οι πολίτες είναι ασφαλείς και ελεγχόμενοι.

Προτείνοντας λύσεις ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι μπορούν να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με αυστηρό έλεγχο, όπως τα ραντεβού στα μαγαζιά, τα τραπεζάκι έξω στην εστίαση και τα πολλά τεστ στα σχολεία. «Είναι ένα άνοιγμα ευρύ αλλά ελεγχόμενο», σχολίασε. Το πρόβλημα είναι τα κυλιόμενα lockdown, εκτίμησε, τα οποία δημιουργούν τεράστια αβεβαιότητα στον κόσμο και τον κάνουν να αισθάνεται ότι δεν υπάρχει έλεγχος. «Όταν περιορίζεις την ελευθερία πάρα πολύ και για πολύ καιρό, αυτά είναι τα αποτελέσματα», τόνισε και πρόσθεσε ότι το μοντέλο που έχουμε τώρα δε δουλεύει. Αυτό που πρέπει να γίνει, είπε, είναι είτε ένα πολύ ιχυό lockdown δύο εβδομάδων είτε ένα εναλλακτικό πλάνο όπου ο κόσμος θα έχει δραστηριότητες. Φυσικά, εγγύηση δεν υπάρχει σε καμία από τις δύο περιπτώσεις.

«Αντικειμενικά» πολύ δύσκολο χαρακτήρισε, τέλος, από την πλευρά του το άνοιγμα στις 16 Μαρτίου ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1 υποστήριξε ότι «οι αριθμοί είναι τέτοιοι που δεν το επιτρέπουν, οι αριθμοί δείχνουν ότι πηγαίνουμε για παράταση των μέτρων».

Αισιόδοξη για την πορεία των κρουσμάτων εμφανίστηκε σήμερα η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία εκτίμησε ότι τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν στην κορύφωσή τους αυτή την εβδομάδα και έπειτα θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία, πράγμα που πρακτικά σημαίνει, κατά την ίδια, ότι μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της 16ης Μαρτίου. 

«Θα συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και αυτή την εβδομάδα, γιατί τα κρούσματα τα οποία νοσηλεύονται όλες αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία είναι πάνω από 3.000. Επομένως ένα ποσοστό από αυτούς θα διασωληνωθεί, ενώ μέχρι την Τετάρτη-Πέμπτη θα φτάσουμε στο peak των κρουσμάτων, μέχρι 2.600,  και μετά θα αρχίσει η σταδιακή μείωση», δήλωσε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση εξετάζει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου, με πρώτα απ’ όλα το λιανικό εμπόριο, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως δήλωσε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, «το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».

Χθες ανακοινώθηκαν 1.142 νέα κρούσματα – τα 569 στην Αττικη και τα 130 στη Θεσσαλονικη – 53 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και  466 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

naftemporiki.gr