Skip to main content

Η Ρωσία παραδέχεται την παρουσία στρατευμάτων της στη Βενεζουέλα

Την παρουσία στρατευμάτων της στο έδαφος της Βενεζουέλας παραδέχεται η Ρωσία, επιμένοντας ωστόσο ότι πρόκειται για ομάδα ειδικών, οι οποίοι μετέβησαν στη Βενεζουέλα για να συζητήσουν θέματα στρατιωτικής συνεργασίας έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης στο Καράκας.

Δύο ρωσικά αεροσκάφη, με περίπου 100 μέλη του ρωσικού στρατού, προσγειώθηκαν το Σάββατο στο Καράκας, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Η Μόσχα μέχρι στιγμής αρνείται να σχολιάσει τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα στην καθιερωμένη εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου πως «η Ρωσία δεν αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν, σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε χθες τη Ρωσία να αποσύρει τους στρατιώτες της από τη Βενεζουέλα και προειδοποίησε πως «όλες οι επιλογές» είναι ανοικτές προκειμένου να συμβεί αυτό.

Στη νέα πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα, από τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος, στο πλευρό του στάθηκαν οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες της δύσης. Σταθεροί σύμμαχοι του προέδρου Νικολάς Μαδούρο παραμένουν η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία.

Ο Γκουαϊδό, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Καράκας, απηύθυνε πρόσκληση σε μία ύστατη, πανεθνική προσπάθεια ανατροπής του Μάδούρο, αφότου η χώρα βυθίστηκε για τέταρτη φορά στο σκοτάδι σε διάστημα λιγότερο των τριών εβδομάδων.

naftemporiki.gr