Skip to main content

Θ. Θεοχαρόπουλος: Δεν υπάρχει χρόνος για ατέρμονες συζητήσεις

Κάλεσμα στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής μεταρρυθμιστικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου να συμμετάσχουν σε έναν ανοιχτό διάλογο απηύθυνε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στην εισήγησή του στην διήμερη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ που ξεκίνησε το πρωί.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι η προγραμματική συνδιάσκεψη είναι ένας σημαντικός σταθμός για την προώθηση «ενός πολυκομματικού φορέα, με τελικό όμως στόχο ένα ενιαίο προοδευτικό σχήμα». Ανέφερε ακόμη ότι ο τόπος έχει ανάγκη από κινήσεις που ξεκινούν από τη βάση και όχι από την κορυφή και, όπως είπε, στο πλαίσιο αυτό, η ανάδειξη επικεφαλής του νέου φορέα από την βάση κινητοποιεί τον ευρύτερο χώρο και πρέπει να γίνει με ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία με άμεση εκλογή από τη βάση, με ανοιχτό μητρώο και χωρίς κανένα αποκλεισμό.

Σχετικά με τις επιστολές που έστειλε η Φώφη Γεννηματά στον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιώργο Παπανδρέου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι «θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και deadline πριν την Προγραμματική μας Συνδιάσκεψη».

«Δεν είναι δυνατόν σήμερα να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος με ατέρμονες συζητήσεις και εκκλήσεις που έχουν ταλαιπωρήσει τον χώρο της κεντροαριστεράς. Δεύτερον, δεν πρέπει να επανέλθουν στο προσκήνιο εσωκομματικές διαμάχες από το παρελθόν. Αν αντί να συζητάμε την δημιουργία του νέου καταλήξουμε στο εγχείρημα να συζητούμε διαφορές από το παρελθόν, τότε θα έχει εξ αρχής το εγχείρημα συγκρότησης του προοδευτικού πόλου υπονομευθεί.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος υποστήριξε ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ «τόσο με τις ασκούμενες πολιτικές που δεν έχουν καμία σχέση με τον χώρο όσο και με δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι δεν ανήκουν και δεν τους ενδιαφέρει ο χώρος έχουν αυτοαποκλειστεί από έναν τέτοιο διάλογο». Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι εντελώς διαφορετικό θέμα η αναγκαία συνεννόηση με την κυβέρνηση για τη πορεία της χώρας.

Σχετικά με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να απαγορέψει στον κ. Τσίπρα να γίνει σοσιαλδημοκράτης», αλλά «το ζήτημα είναι αν θέλει και αν μπορεί, και επίσης αν ξέρει τι σημαίνει σοσιαλδημοκρατία». «Ιδιαίτερα όσον αφορά το τελευταίο, μήπως δεν ήταν ο Πρωθυπουργός και το κόμμα του που μέχρι πρότινος αποκαλούσαν την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία προδοτική;», διερωτήθηκε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε ότι «απαιτείται μία νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, ευρείας πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, με προγραμματική συμφωνία που θα επιδιώξει μία πιο ορθολογική και αποτελεσματική διαπραγμάτευση και ταυτοχρόνως θα προωθεί και θα εφαρμόζει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις».

Επέκρινε ταυτόχρονα τη Ν.Δ. για το γεγονός ότι στην περίπτωση αδιεξόδου επιλέγει εκλογές και όχι μία κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή. «Εκλογές για τρίτη φορά σε διάστημα 15 μηνών. Άλλη μια εθνικά μη υπεύθυνη στάση. Για να κάνει τι; Να αναλάβει μόνος του την διακυβέρνηση ή να προχωρήσει και πάλι σε κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας; Τα προβλήματα στην χώρα μας σήμερα είναι τόσο μεγάλα που δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο. Δυστυχώς φαίνεται ότι η Ν.Δ. δεν έχει μάθει από τα λάθη της», σημείωσε.