Skip to main content

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει την Πέμπτη τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεσμεύεται να βοηθήσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την έξαρσή του. Σε έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας, την ερχόμενη Πέμπτη 26 Μαρτίου, θα εγκρίνει τα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης.

Η οργάνωση και  παροχή ιατρικών υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση εμπίπτει στη δικαιοδοσία και ευθύνη των κρατών μελών.  Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδρασε γρήγορα για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα ιατρικών προμηθειών, να ενισχύσει την έρευνα για την ανάπτυξη εμβολίου και να στηρίξει τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν  τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της επιδημικής έξαρσης.

Στις 13 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη συντονισμένη απάντηση της Ε.Ε. α την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος του ΕΚ, Ντέιβιντ Σάσολι, επικρότησε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Επιτροπή για την αντιμετώπιση του COVID-19. 

Έκτακτη  Σύνοδος της Ολομέλειας του ΕΚ στις 26 Μαρτίου

Ο πρόεδρος Σάσολι δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο έχει δεσμευτεί να εγκρίνει τα συγκεκριμένα μέτρα το συντομότερο. Για το σκοπό αυτό, το ΕΚ συνέρχεται σε έκτακτη σύνοδο της Ολομέλειας στις 26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Για πρώτη φορά, τα Μέλη του που δεν βρίσκονται στις Βρυξέλλες θα μπορέσουν να ψηφίσουν εξ αποστάσεως. 

Στην ημερησία διάταξη της Ολομέλειας του ΕΚ αναμένεται να συζητηθούν:

– Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού, η οποία θα διαθέσει 37 δισ. ευρώ από τα Ταμεία Συνοχής στα κράτη μέλη για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κρίσης. Μέρος της συντονισμένης απάντησης της ΕΕ θα είναι η τροποποίηση των κανόνων χρηματοδότησης, οι οποίοι θα πρέπει να εγκριθούν τόσο από το Κοινοβούλιο, όσο και από το Συμβούλιο.

•  Νομοθετική πρόταση για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για την κάλυψη έκτακτων αναγκών στον τομέα της δημόσιας υγείας και για να επιτραπεί η οικονομική στήριξη όσων επηρεάζονται από τον COVID-19.

• Μέτρα για την ελάφρυνση των επιπτώσεων στον κλάδο των αερομεταφορών: να σταματήσουν οι «πτήσεις φαντάσματα» που πραγματοποιούνται ως  αποτέλεσμα της εξάπλωσης του COVID-19.

naftemporiki.gr