Skip to main content

Έντονη αντιπαράθεση νόμιμης κυβέρνησης Υεμένης και ΟΗΕ

Ο ανώτατος αξιωματούχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε την Παρασκευή τη νόμιμη, φιλοδυτική κυβέρνηση της Υεμένης να αναθεωρήσει την «απρόκλητη, αντιπαραγωγική και καταστρεπτική» απόφασή της να κηρύξει ανεπιθύμητο στη χώρα αξιωματούχο του οργανισμού.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Υεμένης δημοσιοποίησε την Πέμπτη σχετική απόφαση για τον απεσταλμένο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα, όπως είχε ανακοινώσει πρακτορείο που συνδέεται με τη φιλική προς τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση της αραβικής χώρας.

«Η δυοελιά μας δεν είναι να τονίζουμε τις βιαιότητες τις οποίες διαπράττει η μία πλευρά και να υποβαθμίζουμε όσες διαπράττει η άλλη», σχολίασε σε δήλωσή του ο Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, ύπατος αρμοστής.

Η φιλοσαουδαραβική και φιλοδυτική, κοσμική κυβέρνηση της Υεμένης, που εδρεύει προσωρινά στο Άντεν, στον νότο της χώρας, διεξάγει, με τη βοήθεια οκτώ αραβικών σουνιτικών χωρών μάχη για την ανακατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά, την οποία έχουν καταλάβει από τον Σεπτέμβριο του 2014 οι ιρανόφιλοι, σιίτες μουσουλμάνοι αντάρτες Χούδι.