Skip to main content

Διακινούσαν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης με κοντέινερ – Θα έβγαζαν 5,5 εκατ. ευρώ

ΕΛ.ΑΣ.

Συνελήφθησαν 3 μέλη της οργάνωσης, στο πλαίσιο επιχείρησης «ελεγχόμενης παράδοσης» - Κατασχέθηκαν πάνω από 270 κιλά κοκαΐνης

Τέλος στη δράση εγκληματικής οργάνωσης, διεθνικού χαρακτήρα, που διακινούσε μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης, μέσω εμπορευματοκιβωτίων προερχόμενων από τη Λατινική Αμερική, έβαλε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Εγκλήματος Ηνωμένου Βασιλείου (NCA), σχετικά με μεταφορά και εισαγωγή, μέσω θαλάσσης, από χώρα της Λατινικής Αμερικής, εμπορευματοκιβωτίου, που περιείχε μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης, στον λιμένα Θεσσαλονίκης.

Απογευματινές ώρες της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκε ευρεία επιχείρηση, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος και του Τμήματος Δίωξης Λαθρεμπορίου τελωνειακής Αρχής, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Πληροφοριών και Ειδικών Δράσεων, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκε το εν λόγω εμπορευματοκιβώτιο.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν, εντοπίστηκε ειδικά μετασκευασμένη κρύπτη εντός του εμπορευματοκιβωτίου, στην οποία τα μέλη είχαν αποκρύψει συνολικά 271 κιλά και 150 γραμμάρια κοκαΐνης, ποσότητα που κατασχέθηκε.

Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση «ελεγχόμενης παράδοσης», της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών απογευματινές ώρες του Σαββάτου στον Ασπρόπυργο Αττικής, κατόπιν σχετικού βουλεύματος δικαστικής Αρχής, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν 3 μέλη της οργάνωσης.

Ένας εκ των δραστών αρνήθηκε να υποβληθεί σε νόμιμο αστυνομικό έλεγχο και συνελήφθη για απείθεια, ενώ σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του εντοπίστηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα κοκαΐνης.

Από τις περαιτέρω έρευνες του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων και Διεθνών Συνεργασιών, πιστοποιήθηκε ότι οι συλληφθέντες αποτελούν μέλη εγκληματικής οργάνωσης, διεθνικού χαρακτήρα, με επαγγελματική δομή και διαρκή δράση, έχοντας διακριτούς μεταξύ τους ρόλους, και δραστηριοποιούνταν στη δια θαλάσσης διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική προς τη χώρα μας.

Όπως προέκυψε:

  • Ο 47χρονος ήταν επιφορτισμένος με την επικοινωνία με τα αρχηγικά μέλη και το συντονισμό της επιχειρησιακής ομάδας, για την εξαγωγή και παραλαβή των ναρκωτικών ουσιών από την κρύπτη του εμπορευματοκιβωτίου
  • Ο 32χρονος ήταν επιφορτισμένος με την εξαγωγή και παράδοση των ποσοτήτων κοκαΐνης στα άλλα μέλη της οργάνωσης και
  • Ο 40χρονος, ιδιοκτήτης εταιρείας παροχής υπηρεσιών οδικής μεταφοράς εμπορευμάτων, παρείχε για λογαριασμό της οργάνωσης χώρο και μέτρα ασφαλείας για τη διευκόλυνση της εξαγωγής των ναρκωτικών από το εμπορευματοκιβώτιο.

Παράλληλα, έχει πιστοποιηθεί η εμπλοκή μελών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Λατινική Αμερική, μεταξύ των οποίων τα αρχηγικά, τα στοιχεία των οποίων ερευνώνται.

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 271 κιλά και 151,8 γραμμάρια κοκαΐνης, εμπορευματοκιβώτιο, 2 οχήματα, 655 ευρώ, 4 κινητά και εξοπλισμός και μηχανήματα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών μεταφορών (γερανός, τροχός, μηχάνημα ηλεκτροκόλλησης, εργαλεία κ.α.).

Το παράνομο οικονομικό όφελος των μελών της οργάνωσης από την πώληση της κατασχεθείσας ποσότητας κοκαΐνης υπολογίζεται σε περισσότερα από 5.500.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.