Skip to main content

Χαψία: Οι ταπεινοί βασιλιάδες του Εύξεινου Πόντου – Το κούλισμα, τα μελίπαστα και τα βαρύπαστα

Άποψη του λιμανιού της Τραπεζούντας.

Μια από τις πιο νόστιμες εκπλήξεις του υδάτινου Πόντου ήταν το χαψί

Χαψία, ξάν, χαψία,
και ντ’ έμορφα μαγ’ρεύ’ ατα,
η θεία μ’ Ευδοξία.

Για τις λαϊκές τάξεις του παραθαλάσσιου Πόντου το χαψί αποτελούσε μαζί με το καλαμπόκι και τα φασόλια ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής, γι’ αυτό και η εποχή της αλίευσής του μετατρεπόταν σε πανηγύρι για ολόκληρη την κοινότητα.

Ενώ για τις ευπορότερες τάξεις η μεταφορά γινόταν με άλογα από την παραλία στο χωριό, για τις φτωχότερες τάξεις η μεταφορά γινόταν από τις γυναίκες.

Διαβάστε περισσότερα στο pontosnews.gr