Skip to main content

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινές 9-15 μήνες με τριετή αναστολή στους καταδικασθέντες για τις παράνομες επιδοτήσεις

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στους 5 από τους 7 κατηγορούμενους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύνομου βίου, ενώ το δικαστήριο απέρριψε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη

Ποινή φυλάκισης από 9 έως 15 μήνες με τριετή αναστολή επέβαλε το Μονομελές Εφετείο Πλημμελημάτων στους 7 κατηγορούμενους, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για απάτη σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις παράνομες επιδοτήσεις που έλαβαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την περίοδο 2019-2020 για την περιοχή του Γράμμου.

Το δικαστήριο διέταξε να διαβιβαστούν τα πρακτικά στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έτσι ώστε να διερευνηθεί εάν έχει τελεστεί το αδικημα της απιστίας από τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και το αδίκημα της απάτης για όποιον έχει πάρει παράνομα επιδοτήσεις, καθώς και η πράξη της πλαστογραφίας σχετικά με διαθήκη (προσκομίστηκε στο δικαστήριο) που εμφανίζει τους κατηγορουμένους κληρονόμους χιλιάδων στρεμμάτων γης.

Στους πέντε από τους επτά κατηγορούμενους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύνομου βίου, ενώ το δικαστήριο απέρριψε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη.

Η Ευρωπαία Εισαγγελέας αναφερόμενη στους τρεις καταδικασθεντες που  επέστρεψαν τα χρήματα, είπε ότι το έκαναν «αφού τους είχαν επιδοθεί οι ατομικές ειδοποιήσεις και μια εξ αυτών αφού εξαντλήθηκαν τα ένδικα μέσα. Επέστρεψαν τα ποσά για να αποφύγουν τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης και όχι επειδή επέδειξαν μετάνοια. Αν είχαν επιστραφεί πριν τον έλεγχο οικειοθελώς, τότε θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί η ειλικρινής μετάνοια και να χαίρουν της ελαφρυντικής περίστασης».

naftemporiki.gr