Πρόσκληση για την προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού Φυσικών Επιστημών σε 1.500 δημόσια Γυμνάσια, για πρώτη φορά σε ολόκληρη την επικράτεια, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ, εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με απόφαση της υπουργού, Σοφίας Ζαχαράκη.
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ 2021–2025) του υπουργείου Παιδείας και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Το πρόγραμμα καλύπτει την προμήθεια σύγχρονου εργαστηριακού εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στα Γυμνάσια (Φυσική, Χημεία, Βιολογία).
Ειδικότερα, προβλέπεται, προμήθεια, μεταφορά, τοποθέτηση και ασφάλιση εξοπλισμού ως εξής:
- Εξοπλισμός για την πραγματοποίηση πειραμάτων και δραστηριοτήτων που προβλέπονται στα προγράμματα σπουδών.
- Δημιουργία «πακέτων πειραμάτων», ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμη και σε τάξεις χωρίς εξειδικευμένο εργαστήριο.
- Προσαρμογή του εξοπλισμού ώστε να είναι κατάλληλος για μαθητές Γυμνασίου, με βάση τη διεθνή πρακτική και τις εκπαιδευτικές ανάγκες.
Δικαιούχος της πρόσκλησης είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, η οποία αναλαμβάνει τη σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών του εξοπλισμού και τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού
Πρόκειται για παρέμβαση πανελλαδικής κλίμακας, που, σύμφωνα με το υπουργείο, ενισχύει την ισότητα, τη λειτουργικότητα και την παιδαγωγική επάρκεια των Γυμνασίων.
Η υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε: «Η σημερινή μας απόφαση αποτελεί μια σημαντική επένδυση στο παρόν και κυρίως στο μέλλον της εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Για πρώτη φορά, μέσα από μία ενιαία και οργανωμένη προσπάθεια, εξοπλίζουμε ισότιμα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε οι μαθητές μας να προσεγγίσουν τη γνώση βιωματικά, μέσα από την εμπειρία, την έρευνα και το πείραμα.
Στόχος μας είναι να κάνουμε το μάθημα πιο ζωντανό, πιο διαδραστικό και πιο κοντά στα ενδιαφέροντα των παιδιών, καθώς και να δώσουμε στους εκπαιδευτικούς μας τα μέσα που χρειάζονται, για να ενισχύσουν την ερευνητική σκέψη και την αυτενέργεια των μαθητών, να ενθαρρύνουν την ανακάλυψη, την παρατήρηση, την γόνιμη εξαγωγή συμπερασμάτων.
Η παρέμβαση αυτή δεν είναι αποσπασματική, αλλά εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, για την στήριξη των σχολείων μας με ψηφιακά μέσα, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.
Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των σχολείων σε απομακρυσμένες ή λιγότερο εξοπλισμένες περιοχές, ώστε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως καταγωγής ή τόπου διαμονής, να έχουν ίσες ευκαιρίες στη μάθηση.
Με χρηματοδότηση αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, διασφαλίζουμε ότι η εκπαιδευτική μας πολιτική δεν μένει στα λόγια, αλλά υλοποιείται με πράξεις που αφήνουν ανεξίτηλο αποτύπωμα στις σχολικές αίθουσες».