Skip to main content

Drones ενισχυμένα με θερμοβαρική βόμβα: Η τακτική της Ρωσίας για να προκαλεί μεγαλύτερες ζημιές στην Ουκρανία

REUTERS/Roman Petushkov

Η χρήση τους ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι- Πλέον έχει αυξηθεί η συχνότητα χρήσης τους και το εκρηκτικό φορτίο

Η Ρωσία φέρεται να προσπαθεί να μεγιστοποιήσει την ισχύ των επιθέσεών της εναντίον ουκρανικών στόχων, όχι μόνο «πυκνώνοντας» τις επιθέσεις και χρησιμοποιώντας μεγάλο αριθμό drone και πυραύλων, αλλά και εξοπλίζοντας τα ιρανικής σχεδίασης και εγχώριας παραγωγής μη επανδρωμένα αεροσκάφη της με θερμοβαρικές βόμβες.

Στα 90 κιλά από 40 το εκρηκτικό φορτίο

Μιλώντας στο Business Insider, Ουκρανός αναπληρωτής διοικητής μιας κινητής μονάδας αεράμυνας που επιχειρεί κοντά στο Κίεβο δήλωσε ότι η Ρωσία εξοπλίζει τα drones τύπου Shahed με θερμοβαρικές κεφαλές εδώ και αρκετό καιρό.

Αυτό που έχει αλλάξει, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα είναι το μέγεθος της κεφαλής, μεταξύ άλλων. Όπως είπε, το ωφέλιμο φορτίο έχει αυξηθεί από 40 κιλά (90 λίβρες) σε 90 κιλά (σχεδόν 200 λίβρες). «Κατά συνέπεια, η δύναμη πρόκλησης καταστροφής είναι πολύ μεγαλύτερη», σχολίασε.

Ο Ουκρανός αξιωματικός ανέφερε επίσης ότι η μονάδα του, η οποία χειρίζεται πολυβόλα τοποθετημένα σε φορτηγά, δεν έχει ακόμη καταρρίψει κάποιο από τα μεγαλύτερα θερμοβαρικά drones, αλλά σημείωσε ότι άρχισαν να εμφανίζονται τις ουκρανικές στρατιωτικές αναφορές στα τέλη του περασμένου έτους.

«Μπορούν να καταστρέψουν τα πάντα»

Μιλώντας επίσης στο BI, Ουκρανός διασώστης εξήγησε ότι οι «θερμοβαρικές κεφαλές είναι πολύ πιο θανατηφόρες και καταστροφικές» από τα τυπικά εκρηκτικά. Αυτά τα όπλα μπορούν να κάψουν «τα πάντα» γύρω τους, από μικρά σπίτια μέχρι πολυώροφα κτίρια, όπως είπε.

Ανάφερε πάντως ότι δεν γνωρίζει για την χρήση μεγαλύτερων κεφαλών, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τα drones με θερμοβαρικά φορτία πιο συχνά από πριν.

Σημειώνεται ότι το ΒΙ δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτούς τους ισχυρισμούς. Ο ρωσικός στρατός πάντως έχει κατηγορηθεί για την ανάπτυξη θερμοβαρικών όπλων από τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία. Το Κίεβο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επικρίνει συγκεκριμένα τη χρήση του TOS-1A, ενός θωρακισμένου πολλαπλού εκτοξευτή πυραύλων που μπορεί να εκτοξεύσει πυρομαχικά με θερμοβαρικές κεφαλές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε αυτό το όπλο στους πολέμους του στο Αφγανιστάν και την Τσετσενία.

Πώς θα αξιοποιήσει τα πυρομαχικά η Ρωσία

Η Κατερίνα Στεπανένκο, αναπληρώτρια επικεφαλής της ομάδας για τη Ρωσία στο Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου, δήλωσε ότι η Μόσχα άρχισε να ενσωματώνει θερμοβαρικές κεφαλές σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed σε μεγάλη κλίμακα το περασμένο καλοκαίρι και φθινόπωρο, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο στα όπλα να «προκαλούν περισσότερες ζημιές σε κτίρια».

Σύμφωνα με την ίδια, η Ρωσία χρησιμοποίησε Shaheds με θερμοβαρικές κεφαλές σε επίθεση σε πολιτικές υποδομές στο Χάρκοβο την περασμένη εβδομάδα και οι ρωσικές πηγές υποδηλώνουν ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί επίσης αυτές τις βόμβες εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών στόχων κατά μήκος των γραμμών του μετώπου.

Ενώ η χρήση θερμοβαρικών κεφαλών δεν είναι κάτι καινούργιο, η Ρωσία συνεχίζει να προσαρμόζει τους τρόπους με τους οποίους πραγματοποιεί αυτές τις επιθέσεις, σημείωσε επίσης.

«Η ενσωμάτωση θερμοβαρικών κεφαλών σε φθηνά drones μπορεί να επιτρέψει στη Ρωσία να αυξήσει τον αριθμό των επιθέσεων που προηγουμένως θα απαιτούσαν ένα μεγαλύτερο σύστημα, όπως το TOS-1», δήλωσε η Στεπανένκο, προσθέτοντας ότι «οι Ρώσοι προσπαθούν επίσης να κάνουν αυτές τις επιθέσεις πιο ακριβείς».

Με βάση αυτή δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ουκρανικός στρατός πραγματοποίησε επίθεση μεγάλης εμβέλειας σε ρωσικό εργοστάσιο που κατασκευάζει θερμοβαρικές κεφαλές για τα drones Shahed, πιθανώς σε μια προσπάθεια του Κιέβου να περιορίσει αυτήν την απειλή.

Τι είναι η θερμοβαρική βόμβα

Η θερμοβαρική βόμβα, επίσης γνωστή και ως βόμβα κενού, είναι ένα πυρομαχικό δύο σταδίων. Η φόρτιση πρώτου σταδίου διανέμει ένα αεροζόλ που αποτελείται από πολύ λεπτό υλικό με βάση τον άνθρακα αλλά και μικροσκοπικά σωματίδια μετάλλου. Μια δεύτερη φόρτιση αναφλέγει αυτό το σύννεφο, δημιουργώντας μια βολίδα, ένα τεράστιο ωστικό κύμα και ένα κενό καθώς απορροφά όλο το γύρω οξυγόνο.

Αυτά τα καταστροφικά και αμφιλεγόμενα όπλα προκαλούν εκρήξεις υψηλής θερμοκρασίας που μπορούν να ξεπεράσουν τους 4.000 βαθμούς Φαρενάιτ και να διαρκέσουν περισσότερο από τις τυπικές εκρήξεις. Η έντονη πίεση και η θερμότητα μπορούν να καταστρέψουν οχυρωμένα κτίρια και να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους, ειδικά σε κλειστούς χώρους.