Skip to main content

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανάκτηση αξίας δικαιωμάτων και ανακατανομή ζητούν οι αγρότες

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η «φάμπρικα» του ΟΠΕΚΕΠΕ στήθηκε σε μεγάλο βαθμό πάνω στο Εθνικό Απόθεμα, γεγονός που οδήγησε στην εκτόξευση του αριθμού των νέων αγροτών

Να ξεχωρίσει “η ήρα από το στάρι” στο Εθνικό Απόθεμα και να γίνει δίκαιη ανακατανομή στην αξία των δικαιωμάτων ζητά ο αγροτικός κόσμος με αφορμή τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στο σκάνδαλο των επιδοτήσεων στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Στο πλαίσιο των ενεργειών ανακτήσεων των ποσών που υπεξαιρέθηκαν, όπως έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση, ο αγροτικός κόσμος ζητά να υπάρξει με υπουργική απόφαση μέριμνα για την ανάκτηση και στην αξία των ιστορικών δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρει μιλώντας στην «Ν» ο Δημήτρης Μόσχος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) « στη δική μου περιφέρεια σε κάποιον που έχει κατοχυρώσει ιστορικά δικαιώματα η αξία για το βοσκότοπο διαμορφώνεται σε 11,07 /στρέμμα ενώ η μέση τιμή της περιφέρειας ανέρχεται στα 23 ευρώ. Ο νεοεισερχόμενος δηλαδή θα έπαιρνε τα 23 ευρώ. Εμείς ζητάμε μόλις εντοπιστούν τα «αμαρτωλά» ΑΦΜ των δήθεν νεοεισερχόμενων που έλαβαν επιδοτήσεις, πέρα από την επιστροφή των ποσών, να επιστραφούν στο εθνικό απόθεμα τα δικαιώματα που έλαβαν αλλά να επιστραφεί και η αξία τους μέσω αναδιανομής στους πραγματικούς κτηνοτρόφους».

Επισημαίνεται ότι το Εθνικό Απόθεμα είναι ένας «κουμπαράς» που κάθε κράτος-μέλος οφείλει να δημιουργήσει, προκειμένου να μπορεί να ενισχύσει τους νέους και νεοεισερχόμενους γεωργούς στην αγροτική δραστηριότητα. Δηλαδή ένας νέος γεωργός μπορεί να πάρει δικαιώματα μόνο μία φορά και στη συνέχεια θα πρέπει κάθε χρόνο να τα ενεργοποιεί με αντίστοιχη έκταση ή ζώα. Με βάση τα προβλεπόμενα αν τα αιτήματα νέων και νεοεισερχόμενων γεωργών είναι περισσότερα από αυτά που μπορεί να καλύψει αυτό το Εθνικό Απόθεμα, τότε επιβάλλεται γραμμική (αναλογική) μείωση στα δικαιώματα όλων των παραγωγών, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση. Ο κανονισμός επιτρέπει τη γραμμική μείωση μέχρι ποσοστό 3%. Από το 2017 και έπειτα έχουν γίνει διαδοχικές μειώσεις μέχρι και 2,5% στην αξία των «ιστορικών δικαιωμάτων» των παραγωγών.

Σημειώνεται ότι το καθεστώς με τα «ιστορικά δικαιώματα» προέκυψε με την μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής το 2003. Ως ποσό αναφοράς, αποτέλεσε το μέσο όρο των άμεσων ενισχύσεων που εισέπραξε ο παραγωγός εκάστης εκμετάλλευσης τα έτη 2000-2002. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκαν τα «ιστορικά δικαιώματα», τα οποία ωστόσο βαίνουν προς κατάργηση με βάση το κοινοτικό κανονισμό.

Όπως προκύπτει επί του Εθνικού Αποθέματος στήθηκε σε μεγάλο βαθμό η «φάμπρικα» του ΟΠΕΚΕΠΕ που οδήγησε στην εκτόξευση του αριθμού των νέων αγροτών πχ στην Κρήτη προκειμένου να μπορέσει να γίνει «αφαίμαξη» ευρωπαϊκών κονδυλίων από δήθεν παραγωγούς. Υπό το πρίσμα αυτό το ζήτημα της ανάκτησης της αξίας των δικαιωμάτων των περιπτώσεων που θα εντοπιστεί ότι εμπλέκονται στο σκάνδαλο αναμένεται να τεθεί στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει, πιθανόν μέσα στη βδομάδα, ο ΣΕΚ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα