Skip to main content

Βουλή: Πέρασαν οι προτάσεις Κακλαμάνη για αλλαγές στον Κανονισμό που αφορούν τους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Τι προβλέπουν οι αλλαγές

 Δεκτή με ευρύτατη πλειοψηφία έγινε η πρόταση του προέδρου της Βουλή Νικήτα Κακλαμάνη «Για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής – Μέρος Β΄ (ΦΕΚ 51 Α΄/ 10.4.1997), όπως ισχύει».

Επί της αρχής, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελλ. Λύση, Ν. Αριστερά και ΚΟ Νίκη ψήφισαν «ναι» ενώ ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας δήλωσαν «παρών».

Στις αλλαγές περιλαμβάνονται η εναρμόνιση των ρυθμίσεων που διέπουν την καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και στους υπαλλήλους της Βουλής που την δικαιούνται (άρθρο 1), η δυνατότητα καταβολής του κινήτρου επίτευξης στόχων στήριξης του κοινοβουλευτικού έργου του άρθρου 95 του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 2), η πρόβλεψη συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής και των εργαζομένων στο «Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία» (άρθρο 3), η δυνατότητα αναπλήρωσης του γενικού γραμματέα της Βουλής στην Ειδική Επιτροπή Επιλογής Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, καθώς και στην Επιτροπή Επιλογής Προϊσταμένων από τον εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του κράτους στη Βουλή (άρθρο 4), και η πρόβλεψη μεταβατικών διατάξεων για την εφαρμογή του συστήματος επιλογής των προϊσταμένων οργανικών μονάδων (άρθρο 5).

Κριτική για το άρθρο 5

Για την πλειοψηφία των άρθρων εκφράστηκε ομοφωνία (άρθρο 1) ή ευρύτερη πλειοψηφία από τους εισηγητές των κομμάτων, ενώ κριτική ασκήθηκε στο άρθρο 5.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, βουλευτής της ΝΔ, Γ. Στύλιος, είπε ότι «με το πέμπτο άρθρο αποσαφηνίζεται ότι έως την επιλογή των προϊσταμένων οργανικών μονάδων, καθήκοντα προϊσταμένου ασκούν όσοι εκτελούν με οποιονδήποτε τρόπο χρέη προϊσταμένου, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, ότι προτείνεται ένα σαφές χρονοδιάγραμμα προκήρυξης, επιλογής και τοποθέτησης όσων επιλεγούν για τις θέσεις προϊσταμένων και ορίζεται ότι θα προκηρυχθούν, καταρχάς, οι θέσεις των προϊσταμένων γενικής διεύθυνσης.

«Η διαδικασία προκήρυξης, επιλογής και τοποθέτησής τους θα ολοκληρώνεται το αργότερο εντός δύο μηνών από την έναρξή της. Μετά την ολοκλήρωση της ως άνω διαδικασίας, συγκροτείται η Επιτροπή, προκειμένου να επιλέξει τους προϊσταμένους διευθύνσεων. Η διαδικασία προκήρυξης, επιλογής και τοποθέτησής τους θα ολοκληρώνεται το αργότερο εντός τριών μηνών από την έναρξή της. Στη συνέχεια, θα κινείται η διαδικασία επιλογής των προϊσταμένων τμημάτων μετά τη λήξη της θητείας τους. Η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης των προϊσταμένων τμημάτων θα ολοκληρώνεται το αργότερο εντός πέντε μηνών από την έναρξή της» είπε ο κ. Στύλιος.

Οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Τσίμαρης, είπε ότι «δεν γίνεται κατανοητό, ποια είναι η ακριβής ανάγκη και σκοπιμότητα εφαρμογής και πάλι μεταβατικών κριτηρίων και ποσοστών μοριοδότησης και αναστέλλεται για άλλη μια φορά το κριτήριο της αξιολόγησης».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Καλαματιανός, είπε ότι με το άρθρο 5 «οι ήδη τοποθετημένοι προϊστάμενοι αποκτούν ένα επιπλέον χρονικό προβάδισμα αλλά και ουσιαστικό προβάδισμα μοριοδότησης έναντι συνυποψηφίων τους».

Από την Ελληνική Λύση, η Σοφία Ασημακοπούλου εξέφρασε επιφύλαξη για το άρθρο 5, «ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τη διασφάλιση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας».

Από τη Νέα Αριστερά η Πέτη Πέρκα εξέφρασε αντίθεση στους συντελεστές βαρύτητας για τη βαθμολόγηση των υποψηφίων οι οποίοι, με νόμο της ΝΔ έπρεπε να είναι 33% για τα τυπικά προσόντα, 33% για την εμπειρία και 34% για τη συνέντευξη, «ενώ στη Βουλή προβλέπονται [. . .] 25%, 35% και 40% για τη συνέντευξη».

Ο βουλευτής της ΚΟ Νίκη, Τάσος Οικονομόπουλος, είπε ότι «για τις παρατάσεις θητειών αυθαίρετα τοποθετημένων προϊσταμένων αναπληρωτών διαφωνούμε κάθετα και πρέπει οι θέσεις αυτές να προκηρυχθούν άμεσα προς πλήρωση με αντικειμενική διαδικασία». Από την Πλεύση Ελευθερίας, η Ελένη Καραγεωργοπούλου, είπε ότι με το άρθρο 5 «δεν εξασφαλίζεται με πολύ καθαρό τρόπο ποια θα είναι ακριβώς αυτά τα κριτήρια της επιλογής, ώστε να προαχθεί κάποιος υπάλληλος». Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, είπε ότι «αυτό που είναι υποκειμενικό καθαρά, δηλαδή η συνέντευξη, αναβαθμίζεται στο 40%. Διότι ακριβώς αυτό μπορεί να αλλάξει συνολικά τη βαθμολόγηση».

Επί του άρθρου 5, η ΝΔ ψήφισε «ναι», ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών» ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, ΚΟ Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «όχι».

Σχολιάζοντας τις παρατηρήσεις επί του άρθρου 5, σχετικά με την αξιοπιστία και τη διαφάνεια των κρίσεων, ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, είπε ότι «οι τελευταίες κρίσεις που έγιναν ήταν πάνω από 100, (και) έγινε μόνο μία ένσταση».

Για τους επιστημονικούς συνεργάτες

Τέλος, ορισμένοι βουλευτές ζήτησαν να εξεταστεί και το καθεστώς των επιστημονικών συνεργατών, που και αυτοί ακολουθούν το εντατικό πρόγραμμα της Βουλής, χωρίς να αμείβονται για απογεύματα, αργίες και Σαββατοκύριακα. Για το θέμα αυτό, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι «για τους επιστημονικούς συνεργάτες όσο και για τους αστυνομικούς της Βουλής, προσπαθήσαμε με τη νομική υπηρεσία να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που ενδεχομένως θα μπορούσε η Βουλή ώστε να τους συμπεριλάβει. Δυστυχώς, η διατύπωση του συγκεκριμένου νόμου είναι τέτοια που απαγορεύει να κάνουμε κάτι τέτοιο, διότι δεν θεωρούνται υπάλληλοι της Βουλής».