Στην αποσυμφόρηση της Κρήτης και τις επιστροφές μεταναστών αναφέρθηκε την Τρίτη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης.
Μέσω της ΕΡΤ, εξήγησε πως η αποσυμφόρηση ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα. «Για έξι μέρες δεν έχουμε ροές και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει καιρός στο Λιβυκό Πέλαγος. Υπολογίζουμε, δηλαδή, ότι θα είναι κάτω από 500 άτομα, μέχρι αύριο, περίπου που θα έχουν μείνει στο νησί, χθες ήταν 980 και ήδη μεταφέρονταν άλλοι 200, οπότε στην πραγματικότητα ήδη έχει γίνει η αποσυμφόρηση του νησιού».
Ο υπουργός μίλησε και για την πρόταση να δημιουργηθούν δύο μικρές δομές καταγραφής στην Κρήτη από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι προκρίνεται η δημιουργίας μίας κλειστής δομής. Όπως ανέφερε, σε αυτή τη δομή δεν θα λιμνάζει ο ίδιος πληθυσμός, «αλλά, αναλόγως με τη ροή που θα υπάρχει, θα μπαίνουν σε αυτές τις δομές παράνομοι μετανάστες οι οποίοι έρχονται, καταγράφονται και στη συνέχεια μεταφέρονται στην ενδοχώρα. Αλλά πάντοτε υπάρχει ένας πληθυσμός και μάλιστα σε συνθήκες κλειστής δομής και αυτή είναι και η επιλογή που υπάρχει για την Κρήτη, δηλαδή όχι σε συνθήκες να μπορούν να μεταφέρονται εκτός της δομής». Στην ερώτηση πού θα γίνει, απάντησε ότι ζητήθηκαν από το ΓΕΕΘΑ κλειστά στρατόπεδα και τις επόμενες ημέρες θα έχουν καταλήξει.
«Για το επόμενο τρίμηνο, όσοι έρχονται από τη Βόρεια Αφρική δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Ακούω μια κριτική και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που λέει κάντε τους γρήγορα τον έλεγχο του ασύλου και επιστρέψτε τους. Η χώρα, αυτή τη στιγμή, έλεγχο ασύλου σε πρώτο βαθμό κάνει στις 28 μέρες και σε δεύτερο βαθμό στους πέντε με έξι μήνες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές Οδηγίες, τις οποίες δεν μπορούμε να παρακάμψουμε. Αν έρχονται 1.000 άτομα την ημέρα, εκ των οποίων το 70 με 80% δεν έχει προσφυγικό προφίλ, αλλά μπορούν να καταθέσουν αίτηση, βάσει της πρότασης του ΠΑΣΟΚ θα παραμένουν εδώ έξι μήνες, να τους παρακολουθούμε μέχρι να απορριφθεί το άσυλο τους και να τους επιστρέψουμε.
Εμείς κάνουμε κάτι πάρα πολύ απλό. Δεν δεχόμαστε αιτήσεις ασύλου. Άρα, όσοι δεν έχουν προσφυγικό προφίλ -και αυτό είναι που καταλαβαίνουν στα πρώτα 24ωρα αυτοί που κάνουν την καταγραφή- αυτομάτως επειδή έχουν μπει παράνομα, κρατούνται και γίνεται και πράξη απέλασης επειδή δεν μπορούν να υποβάλουν άσυλο. Συνεπώς, είναι σε λίγες μέρες επιστρεπτέοι», σημείωσε ο κ. Πλεύρης, επισημαίνοντας ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία η δυσκολία έγκειται στην επιστροφή.
Άλλωστε, όπως είπε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η βασική κουβέντα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με τις επιστροφές, καθώς έχει αλλάξει η οπτική στην Ευρώπη σχετικά με το μεταναστευτικό σε σχέση με το 2019. «Η Ευρώπη έχει καταλάβει ότι πλέον οι κατατρεγμένοι ανά τον κόσμο δεν θα μπορούν να έρχονται και να έχουμε φαινόμενα που όχι απλά δεν εντάσσονταιι στις κοινωνίες, αλλά λειτουργούν επιθετικά σε αυτές τις κοινωνίες», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη συζήτηση που έχει ανοίξει για τα επιδόματα που δίνονται, ο υπουργός τόνισε: «Για τους Έλληνες η εθνική μας συμμετοχή είναι από 15 έως 25% και στην Ευρώπη δεν είναι κουτόφραγκοι. Να υπάρχει λελογισμένο πλαίσιο ώστε προφανώς ο καθένας που έρχεται εδώ να τυγχάνει των παροχών που ορίζει η Ευρώπη. Αλλά να μη μπαίνουμε σε καθεστώς όπου τα προνόμια αυτά να είναι τέτοια που να ξεπερνούν προνόμια που μπορεί να έχει ο φορολογούμενος Ευρωπαίος που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας».
Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι θα επανεξεταστεί το σύνολο των προνομίων που έχουν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ