Ως παιδί, περνούσε τα καλοκαίρια στην Κέρκυρα με τους γονείς του, μένοντας σε μια ταβέρνα στην παραλία όπου δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα και όπου έτρωγαν μόνο ό,τι μπορούσαν να ψαρέψουν ή να καλλιεργήσουν οι οικοδεσπότες τους.
Όταν ο Δρ. Πιρς Τέιλορ, αρχιτέκτονας που ζει κοντά στο Bath της Αγγλίας, άρχισε να σχεδιάζει ένα δεύτερο σπίτι για την οικογένειά τουστο ελληνικό νησί απέρριψε την… βαρετή σύμβαση, το σπίτι να κλείνει με πόρτες και παράθυρα.
Όταν είμαστε σε διακοπές, δεν θέλω να νιώθω σαν στο σπίτι μου — θέλω να νιώθω εντελώς διαφορετικά», λέει ο 57χρονος Τέιλορ, ιδρυτής της εταιρείας Invisible Studio. «Πάνω από όλα, ήθελα το σπίτι να έχει μια αρχέγονη αίσθηση και να είναι πραγματικά συνδεδεμένο με αυτό το άγριο τοπίο, χωρίς κανένα διαχωρισμό».
Στο παράδοξο σπίτι, έκαναν ένα εκτενές αφιέρωμα οι New Yoork Times.


Ανθεκτικό, με ελάχιστο κόστος, και ολάνοιχτο στην φύση
Το αποτέλεσμα είναι ένα ανθεκτικό σπίτι, χτισμένο με ελάχιστο κόστος, το οποίο είναι αδύνατο να απομονωθεί από τα στοιχεία της φύσης. Ο κύριος χώρος διαβίωσης και η κουζίνα είναι μια ανοιχτή βεράντα κάτω από μια κυματοειδή μεταλλική στέγη.
Τα υπνοδωμάτια και τα μπάνια, σε δύο επίπεδα κάτω από τον κύριο χώρο διαβίωσης, είναι σκαμμένα σε μια πλαγιά και μπορούν να κλείσουν μόνο εν μέρει με μεταλλικά παραβάν και πλαστικές κουρτίνες. Δεν υπάρχουν γυάλινα παράθυρα ή πόρτες, με αποτέλεσμα τα δωμάτια να είναι πάντα εκτεθειμένα.
Ο Δρ. Τέιλορ, ο οποίος αγαπά τόσο τη λιτότητα όσο και τους ακραίους σχεδιασμούς, έχοντας παρουσιάσει τις εκπομπές του BBC «The House That £100k Built» και «The World’s Most Extraordinary Homes», κατέληξε σε αυτό το ριζοσπαστικά μινιμαλιστικό concept μετά από μια ζωή μελέτης του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοδομικών παραδόσεων της Κέρκυρας.

Όταν δημιούργησε τη δική του οικογένεια, μύησε τη σύζυγό του, Σου Φίλιπς και τα τέσσερα παιδιά τους, στις αγροτικές απολαύσεις του νησιού.
«Είναι ένα μέρος με το οποίο νιώθω απίστευτα συνδεδεμένος», λέει για την Κέρκυρα
50.000 ευρώ για την αγορά
Για χρόνια, ονειρευόταν να χτίσει ένα σπίτι στο νησί. «Τα οικόπεδα δίπλα στη θάλασσα κοστίζαν πέντε φορές περισσότερο από τα οικόπεδα στους λόφους», σημειώνει. Αλλά το 2014, βρήκε ένα ηλιόλουστο, δύσβατο οικόπεδο περίπου ενός στρέματος σε έναν ελαιώνα σε σχετικά χαμηλή τιμή. «Ήταν ένα κομμάτι γης με πολύ περίεργο σχήμα και δεν υπήρχε προφανές μέρος για να χτίσεις κάτι», είπε.
Αυτός και η κ. Φίλιπς πρόσφεραν 50.000 ευρώ και οι πωλητές δέχτηκαν.
Η γραφειοκρατία καθυστέρησε τη διαδικασία για δύο χρόνια, αλλά το ζευγάρι τελικά απέκτησε το ακίνητο το 2016.
Με στόχο να χτίσει κάτι εξίσου απλό, αλλά προσαρμοσμένο στα υλικά και τις μεθόδους κατασκευής που χρησιμοποιούνται συνήθως στην Κέρκυρα, άρχισε να σχεδιάζει ένα σπίτι 250 τετραγωνικών μέτρων με εξαιρετικά περιορισμένο προϋπολογισμό.

Από σκυρόδεμα, χωρίς εσωτερικές σκάλες, διαδρόμους, ξύλο ή μοκέτα
Κατασκευασμένο κυρίως από σκυρόδεμα με ξύλινα καλούπια, το σπίτι δεν έχει εσωτερικούς διαδρόμους ή σκάλες, ούτε ξύλο ή μοκέτα.
Εξωτερικές σκάλες και βεράντες παρέχουν πρόσβαση σε ένα υπνοδωμάτιο στο ισόγειο, τρία υπνοδωμάτια και δύο μπάνια στον πρώτο όροφο, και το σαλόνι και την κουζίνα στον δεύτερο όροφο.
Στην κουζίνα, το σκυρόδεμα δημιουργεί ένα κεντρικό πάγκο με νεροχύτη, εστία μαγειρέματος με επαγωγή και ψυγεία και καταψύκτες κάτω από τον πάγκο. Ενσωματωμένοι πάγκοι από σκυρόδεμα εκτείνονται από τον χώρο μαγειρέματος μέχρι το σαλόνι.
Η αποφυγή ακριβών κατασκευαστικών στοιχείων, όπως παράθυρα και πόρτες, καθώς και πολυτελών εσωτερικών φινιρισμάτων, συνέβαλε στη συμπίεση του κόστους σε περίπου 175.000 δολάρια κατά τη διάρκεια των δυόμισι χρόνων κατασκευής, ένα κλάσμα του κόστους που συνήθως έχουν σπίτια παρόμοιου μεγέθους.

Η οικογένεια άρχισε να χρησιμοποιεί το σπίτι το περασμένο καλοκαίρι. Το βρίσκει εκπληκτικά άνετο, ακόμη και απελευθερωτικό σε σύγκριση με ένα κλιματιζόμενο σπίτι απομονωμένο από το περιβάλλον του.
«Όλοι λατρεύουν», λέει ο Δρ. Τέιλορ, προσθέτοντας ότι η σκιά από την οροφή και ο φυσικός διαμπερής αερισμός διατηρούν τους χώρους δροσερούς, ακόμα και τις ζεστές μέρες, χωρίς να χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα.
Η οικογένεια χρησιμοποιεί σίτες για τα έντομα. Όταν δεν είναι στο σπίτι, κλείνουν τα ανοίγματα με γαλβανισμένες μεταλλικές σίτες για ασφάλεια.
Πηγή: New York Times