Skip to main content

Ανάλυση BBC: Η Μόσχα αδιαφορεί για τον εκνευρισμό του Τραμπ

EPA/LUKAS COCH

Αυτό που έχει ξεχωριστή σημασία, δεν είναι τι λέει ο Ντόναλντ Τραμπ για τη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά και τι μέτρα λαμβάνει

Οποιαδήποτε ανάλυση της πολιτικής σκέψης του Ντόναλντ Τραμπ για τη Ρωσία κινδυνεύει να ξεπεραστεί πολύ γρήγορα, αναφέρει το BBC. Αν δοθεί υπερβολική σημασία σε ένα μεμονωμένο X (tweet), ανάρτηση ή αυθόρμητο σχόλιο του προέδρου των ΗΠΑ, ο κίνδυνος είναι τα συμπεράσματα να διαψευσθούν από το αυριανό X (tweet), ανάρτηση ή αυθόρμητο σχόλιο.

Το BBC σε ανάλυση του αναφέρει πως έθεσε την ουσία εν πολλοίς η σημερινή έκδοση της εφημερίδας Komsomolskaya Pravda: «Για τον πρόεδρο των ΗΠΑ πότε κάνει ζέστη, πότε κρύο… αλλάζει γνώμη σε βασικά ζητήματα τόσο εύκολα όσο αλλάζει παπούτσια». Πρόσφατα, όμως, όσον αφορά τη Ρωσία, ο Λευκός Οίκος φαίνεται να έχει υιοθετήσει μια πιο ψυχρή στάση, γεγονός που εξηγεί τον τίτλο στη σημερινή έκδοση της Moskovsky Komsomolets: «Η Ρωσοαμερικανική Ψυχρότητα».

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Μετά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ντόναλντ Τραμπ στις 3 Ιουλίου – την έκτη φέτος – ο Αμερικανός Πρόεδρος αποκάλυψε ότι οι δύο ηγέτες «δεν σημείωσαν καμία πρόοδο» προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. «Δεν είμαι ευχαριστημένος με αυτό», είπε τότε.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο Πρόεδρος Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμό 10% σε οποιαδήποτε χώρα ευθυγραμμίζεται με τους BRICS καθώς σε αυτούς ηγείται εν πολλοίς η Ρωσία. Την Τρίτη, η απογοήτευσή του «ξεχείλισε» διότι χρησιμοποίησε μερικές από τις πιο έντονες εκφράσεις του μέχρι στιγμής: «Ο Πούτιν μας λέει πολλές ανοησίες, αν θέλετε να μάθετε την αλήθεια», είπε ο Πρόεδρος Τραμπ σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

EPA/G20

Το BBC ζήτησε την αντίδραση του Κρεμλίνου. «Είμαστε αρκετά ήρεμοι σχετικά με αυτό», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

«Ο τρόπος ομιλίας του Τραμπ είναι γενικά αρκετά σκληρός… σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε τον διάλογό μας με την Ουάσινγκτον για να διορθώσουμε τις διαλυμένες διμερείς μας σχέσεις… ελπίζουμε ότι ο Τραμπ και η ομάδα του να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να επαναφέρουν την ειρηνευτική διαδικασία στη σφαίρα της διπλωματίας».

Το Κρεμλίνο με αυτή τη ρητορική προσπάθησε, τουλάχιστον, να ακουστεί διπλωματικό. Ο ρωσικός τύπος αντιθέτως δεν το προσπάθησε καθόλου.

EPA/KRISTINA KORMILITSYNA / SPUTNIK / KREMLIN

Στην Komsomolskaya Pravda, ένας πολιτικός σχολιαστής κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ για «απουσία γεωπολιτικών επιτευγμάτων». Η ταμπλόιντ Moskovsky Komsomolets έγραψε για την «ευμετάβλητη ιδιοσυγκρασία του Προέδρου Τραμπ, την τάση του για ξαφνικές και χαοτικές αλλαγές κατεύθυνσης». Η έκδοση αυτής της εβδομάδας του Arguments and Facts χλεύασε τον Ντόναλντ Τραμπ για το νέο Κόμμα Αμερικής του Έλον Μασκ. «Τώρα, κάθε φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει «Κάντε την Αμερική Μεγάλη Ξανά» θα προωθεί άθελά του το κόμμα του Μασκ», έγραψε η εφημερίδα.

Αυτή είναι μια ριζική αλλαγή από την προηγούμενη θετική δημοσιογραφική κάλυψη της κυβέρνησης Τραμπ στη Ρωσία. Τον Μάρτιο, ένας πολιτικός επιστήμονας είχε αναφέρει  στην Izvestia ότι «η Αμερική έχει τώρα περισσότερα κοινά με τη Ρωσία από ό,τι η Ουάσιγκτον με τις Βρυξέλλες ή το Κίεβο».

Τον Μάιο, η οικονομική εφημερίδα Kommersant έγραφε: «Η στάση του Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορούσε να είναι πιο επωφελής για τη Μόσχα. Αρνήθηκε να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του να αναπτύξει μεγάλης κλίμακας εμπόριο με τη Ρωσία».

Η αισιοδοξία ήταν κατανοητή. Νωρίτερα φέτος, ο Λευκός Οίκος επέκρινε δημόσια τον Πρόεδρο Ζελένσκι (όχι τον Πρόεδρο Πούτιν) και άσκησε πίεση στο Κίεβο (όχι στη Μόσχα).

EPA/JIM LO SCALZO

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία είχαν ξεκινήσει διμερείς συνομιλίες για την ενίσχυση των σχέσεών τους.

Επιπλέον, ο απεσταλμένος του Προέδρου Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, ήταν συχνός επισκέπτης στη Ρωσία για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Πούτιν. Σε μία από τις συναντήσεις τους, ο ηγέτης του Κρεμλίνου του έδωσε ένα δώρο για το μεταφέρει στον Τραμπ. Ήταν ένα πορτρέτο του προέδρου των ΗΠΑ. Φαινόταν σαν η Μόσχα και η Ουάσινγκτον να ήταν προορισμένες να σφυρηλατήσουν μια νέα σχέση.

EPA/KRISTINA KORMILITSYNA / SPUTNIK / KREMLIN

Αλλά έχουν περάσει περισσότεροι από δύο μήνες από την τελευταία επίσκεψη του Γουίτκοφ. Και, τον Ιούνιο, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν ακυρώσει τον επόμενο γύρο συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών με στόχο την αποκατάσταση της λειτουργίας των διπλωματικών αποστολών. Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Τραμπ, όπως φαίνεται, απογοητεύεται ολοένα και περισσότερο από τη στάση της Ρωσίας που αρνείται να συμφωνήσει σε μια συνολική εκεχειρία στην Ουκρανία.

«Το Κρεμλίνο πιστεύει ότι ο Τραμπ προσφέρει στη Ρωσία πολύ λίγα και, ως εκ τούτου, η συνέχιση μιας «καλής διαμάχης» είναι καλύτερη από μια «κακή ειρήνη» από την άποψη των μακροπρόθεσμων εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας», έγραψε σήμερα η Moskovsky Komsomolets.

Με άλλα λόγια, στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει περισσότερα από όσα ήταν έτοιμος να προσφέρει ο Τραμπ.

EPA/RUSSIAN PRES. PRESS OFFICE

Περισσότερα όσον αφορά το εδαφικό, περισσότερα όσον αφορά τις παραχωρήσεις από το Κίεβο σχετικά με το μελλοντικό μέγεθος του ουκρανικού στρατού, περισσότερα όσον αφορά τη μείωση των προμηθειών όπλων της Δύσης στο Κίεβο.

Και, για να χρησιμοποιήσουμε μια τραμπική έκφραση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύει σαφώς ότι «κρατάει τα χαρτιά» αυτή τη στιγμή και μπορεί να περιμένει μια καλύτερη συμφωνία.

Έχει δίκιο; Ή μήπως η Μόσχα κάνει λάθος υπολογισμούς;

Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα κάνει στη συνέχεια ο Πρόεδρος Τραμπ: Από την κλίμακα της μελλοντικής στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και από το αν ο Λευκός Οίκος αποφασίσει να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Μόλις πριν από μια εβδομάδα, οι Ρώσοι σχολιαστές πανηγύριζαν την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να παγώσει μέρος της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Τώρα ο Τραμπ απειλεί να στείλει Patriot.

Επομένως αυτό που έχει ξεχωριστή σημασία, δεν είναι τι λέει ο Ντόναλντ Τραμπ για τη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά τι μέτρα λαμβάνει.

Πηγή: BBC