Πολλοί υποψήφιοι και οι γονείς τους θεωρούν ότι μια σχολή με χαμηλή βάση δεν είναι αξιόλογη. Ταυτίζουν τη βάση της σχολής με την αξία της, κάτι που δεν είναι σωστό.
Η βάση μας δείχνει μόνο τη ζήτηση για σπουδές στη σχολή. Η ζήτηση δεν έχει καμία σχέση με την αξία της σχολής.
Υπάρχουν, όμως, και υποψήφιοι που δεν ακολουθούν το ρεύμα, δηλαδή τη ζήτηση και κάνουν τις επιλογές τους με βάση τις επιθυμίες τους, χωρίς να εγκλωβίζονται από τη βάση της σχολής. Μία σχολή με βάση 14.820 μόρια θεωρείται από τους υποψηφίους μία μέτρια σχολή. Αν, όμως, σκεφτούμε ότι ο πρώτος που εισήχθη είχε 10.760 μόρια παραπάνω από τη βάση και συγκεκριμένα συγκέντρωσε 25.580 μόρια με άριστα τα 28.000 μόρια, μήπως αλλάξουμε γνώμη; Γι’ αυτόν τον υποψήφιο που εισήχθη στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου πρώτος με τόσο υψηλή βαθμολογία, αυτό το Τμήμα αποτελεί όνειρο ζωής. Η αξία που δίνεται στα Τμήματα είναι υποκειμενική, διαφορετική για τον καθένα, ανάλογα με τις επιθυμίες του. Δεν έχει κανένα νόημα, λοιπόν, να τίθενται ερωτήσεις του στυλ η τάδε σχολή είναι καλύτερη από την δείνα; Δεν μπορεί να υπάρχει αντικειμενική άποψη για τις σπουδές σε μία σχολή, αφού αυτές εξαρτώνται από τον ίδιο τον φοιτητή. Δεν κάνουμε συγκριτικά τεστ στις σχολές, όπως στα αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες.
Το παράδειγμα με το Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου μπορεί να είναι ακραίο, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Στον πίνακα βλέπουμε 24 Τμήματα στα οποία η διαφορά του πρώτου από τον τελευταίο ήταν μεγαλύτερη από 8.000 μόρια. Μεταξύ αυτών τα Τμήματα Φιλολογίας στην Πάτρα και το Ρέθυμνο. Ο πρώτος στην Πάτρα συγκέντρωσε 19.470 μόρια, έχοντας τη δυνατότητα να εισαχθεί σε οποιαδήποτε σχολή του Πεδίου του. Ο πρώτος στο Ρέθυμνο θα μπορούσε να προτιμήσει την πολύ υψηλότερης ζήτησης Ψυχολογία δεν το έκανε και μπράβο του που είχε το θάρρος να επιμείνει μέχρι στην επιλογή του.
Το Εμπορικό Ναυτικό πάντα αποτελεί το όνειρο κάποιων, με αποτέλεσμα οι σχολές του να είναι κάθε χρόνο στα Τμήματα που έχουν πολύ μεγάλη διαφορά του πρώτου από τον τελευταίο, ενώ, ταυτόχρονα, μένουν και κενές θέσεις μετά την καθιέρωση της ΕΒΕ.
Το Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης με βάση 10.060 μόρια είχε τον πρώτο με 19.350 μόρια και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στην Πάτρα ο πρώτος είχε 18.010 μόρια.
Υπάρχουν και πολλά Τμήματα που έχουν μεγάλη διαφορά στα μόρια του πρώτου από τον τελευταίο, μικρότερη, όμως, των 8.000 μορίων και δεν βρίσκονται στον πίνακα, καθώς δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος. Το παράδειγμα του Τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης στο Κιλκίς αλλά και τα Τμήματα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων είναι χαρακτηριστικά.
Τμήματα Φυσικής, Μαθηματικών, Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Οικονομικών Επιστημών, Θεολογίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων και οι Ξένες Φιλολογίες έχουν πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα μόρια του πρώτου και του τελευταίου. Έχουν, δηλαδή, φοιτητές που ονειρεύονται αυτές τις σπουδές. Αυτοί δεν είναι πολλοί, όπως ίσως παλαιότερα, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι που εισάγονται να έχουν πολύ λιγότερα μόρια και να δημιουργούν την αίσθηση ότι αυτά τα Τμήματα δεν είναι καλά. Η αλήθεια είναι ότι απλά βρέθηκαν εκτός… μόδας και αυτό μείωσε τη ζήτηση για σπουδές σ’ αυτά τα Τμήματα, χωρίς αυτό να επηρεάζει την αξία τους.
Καλό είναι, λοιπόν, να σταματήσουν οι υποψήφιοι και οι γονείς τους να θεωρούν τη βάση μιας σχολής ως μέτρο της αξίας της και να κάνουν τις δικές τους επιλογές σπουδών, χωρίς να ακολουθούν τη μόδα της εποχής.
Τμήματα με διαφορά πρώτου και τελευταίου >8.000
Τμήματα με διαφορά πρώτου και τελευταίου πάνω από 8.000*Μαθηματικός – Ερευνητής
www.stadiodromia.gr