Από τη θάλασσα αποκολλήθηκαν βίαια, δίπλα στη θάλασσα θέλησαν να ξαναπιάσουν το νήμα της ζωής τους οι πρόσφυγες από την Αρτάκη της Κυζίκου. Κάπως έτσι το 1923 δημιουργήθηκε η Νέα Αρτάκη, η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Εύβοιας.
Άλλωστε, το κύριο επάγγελμα των περισσοτέρων Αρτακηνών ήταν η αλιεία. Επέλεξαν τον συγκεκριμένο τόπο διότι βρήκαν τον Βόρειο Ευβοϊκό γεμάτο ψάρια, αλλά και για να είναι κοντά στις μεγαλύτερες ψαραγορές της Αθήνας. Με τους τρόπους αλιείας που γνώριζαν και με τα δίχτυα που είχαν στην ιστορική πατρίδα (τα οποία ήταν άγνωστα στην περιοχή), κατάφεραν και δημιούργησαν έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στην Ελλάδα.
Παρ’ όλα αυτά, οι συνταγές με βάση το ψάρι και τα ψαρικά θα συναγωνιστούν τις πολίτες συνταγές που θα παρουσιάσει η Μαρία Εκμεκτσίογλου κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων, του 4ου που διοργανώνεται στο λιμάνι της Νέας Αρτάκης, από το Σύλλογο Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών, από την Παρασκευή έως την Κυριακή.
Διαβάστε περισσότερα στο pontosnews.gr