Skip to main content

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Καλλιέργειες» ντομάτας σε εργοτάξιο 2.500 στρεμμάτων στη Λίμνη Κάρλα από αγρότες του Λαγκαδά με χρυσή απόδοση 600.000 ευρώ

Φωτ. ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Ο παραιτηθείς υφυπουργός Χρ, Μπουκώρος δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τον τότε αρμόδιο υπουργό Σπ. Λιβανό

Μία κραυγαλέα περίπτωση παράνομων ενισχύσεων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ περιέγραψε ο παραιτηθείς υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Χρήστος Μπουκώρος που αναφέρει ότι με κατεπείγουσα επιστολή του είχε ενημερώσει τον τότε αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, στις 6 Ιουλίου 2021.

Οι αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό (ενδεικτικά είναι τα όσα καταγγέλλονται αποκαλύπτονται για 5.500 ουδέποτε ελεγχθέντα ΑΦΜ), αλλά κάθε μία περίσταση είναι εξοργιστική τόσο για τον βαθμό της αυθαιρεσίας όσο και για την ανυπαρξία κάθε ασφαλιστικής δικλίδας ελέγχου.

Σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο κ. Μπουκώρος, μιλώντας στην ΕΡΤ, στη λίμνη Κάρλα «2.500 στρέμματα του Δημοσίου, τα οποία ήταν προκαθορισμένα ως εργοτάξιο για τα έργα της λίμνης  (υπήρχαν μηχανήματα και γίνονταν εργασίες για ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα της Ευρώπης) κάποιοι άσχετοι τύποι από το Λαγκαδά, πέντε, είχαν δηλώσει αυτές τις εκτάσεις και επιδοτούνταν. Το 2017, το 2018, το 2019, το 2020 και το 2021. Και βεβαίως ζητούσα από τον υπουργό να μου απαντήσει αν έχει ελεγχθεί αυτό το ζήτημα, τι είδους ενοικιαστήρια έχουν αυτοί οι άνθρωποι, ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, πώς δηλώνουν ότι καλλιεργούν μια γη η οποία δεν καλλιεργείται ή δηλώνεται ως βοσκήσιμη ενώ δεν βόσκεται, όλα αυτά τα ζητήματα δηλαδή που μας απασχολούν σήμερα, λέει η επιστολή μου στις 6 Ιουλίου του 2021».

Ο κ. Μπουκώρος εξήγησε: «Οι εκτάσεις που αφορούν στην συγκεκριμένη περίπτωση ανήκουν στο δημόσιο και ήταν εργοτάξιο. Δεν μιλάμε τώρα για 5 και για 10 στρέμματα. Δεν μιλάμε για την αυλή μας. Μιλάμε για 2500 στρέμματα συνολικά, από τα οποία δηλωνόταν κάθε χρόνο σίγουρα τα 1.200 χωρίς να καλλιεργούνται. Και δήλωναν ότι καλλιεργούν βαμβάκι και ντομάτα σε μια περιοχή η οποία ουδέποτε καλλιεργήθηκε. Καταλαβαίνετε; Ετησίως. Αυτές οι καλλιέργειες έχουν στρεμματική ενίσχυση και 100 ευρώ το χρόνο. Αν είναι 1.200 στρέμματα, ορίστε οι 120.000. Αν τα πολλαπλασιάστε επί πέντε χρόνια, ορίστε τα κλοπιμαία. Όποιος θέλει να ψάξει, ψάχνει και βρίσκει» τόνισε καταλήγοντας ο βουλευτής της ΝΔ».

Αγνωστη η έκβαση της καταγγελίας

Ερωτηθείς πού κατέληξε αυτή η καταγγελία, ανέφερε: «ένας βουλευτής δεν έχει τον μηχανισμό για να παρακολουθεί τι γίνεται, αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανέκτησε αυτά τα χρήματα».

«Έμεινα στην ανακοίνωση του τότε υπουργού λίγες μέρες μετά, δυο τρεις μέρες μετά, αν θέλετε να σας στείλω και τα σχετικά δημοσιεύματα, ότι εντοπίστηκαν τα συγκεκριμένα ΑΦΜ, όπως και ησύχασα ότι θα πάρουν όλα αυτά το δρόμο της δικαιοσύνης. Με δεδομένο ότι ήταν και μεγάλα τα ποσά των επιδοτήσεων, δεν ήταν μικρά. (…) Πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως».

Από τον Λαγκαδά στην Κάρλα

«Πώς έτυχε τώρα και ήταν και οι πέντε από το Λαγκαδά; Πώς έτυχε και ήρθαν και οι πέντε στην Κάρλα; Δεν είναι κύκλωμα αυτό; Αλλά εγώ δεν είμαι δικαστής για να ψάξω στη συνέχεια. Άκουσα τον υπουργό ότι εντοπίστηκαν τα ΑΦΜ σε πέντε περιπτώσεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ΑΦΜ για την περίπτωση της Κάρλας που εγώ είχα καταγγείλει και επαναπαύθηκα από εκεί και πέρα, δεν θα έκανα και δικαστική έρευνα, ούτε και δημοσιογραφική» συμπλήρωσε.

Για τη δική του εμπλοκή

Σε ό,τι αφορά στη δική του εμπλοκή στην υπόθεση, είπε ότι αυτή είχε να κάνει με ένα τηλεφώνημα σε έναν άνθρωπο που είχε σοβαρά προβλήματα υγείας και πως μάλιστα δεν προχώρησε το αίτημά του. Δεν έγινε δεκτό το αίτημα, σημείωσε ο κ. Μπουκώρος, γι’ αυτό βγήκα και με ανακοινώσεις, ότι το τηλεφώνημά μου δεν ζημίωσε ούτε ένα ευρώ τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Ο κ. Μπουκώρος πρόσθεσε: «Κάποιοι ήθελαν να κρατάνε τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε ένα αναχρονιστικό πλαίσιο για να ενθυλακώνουν χρήματα, είναι σαφές και αυτό πρέπει να ψάξει η κυβέρνηση και οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και διωκτικές αρχές, κατά την άποψή μου. Γιατί δεν έγινε αυτή η μετάβαση σε μια σύγχρονη εποχή την ώρα που η χώρα έκανε ψηφιακά άλματα; (…) Συγνώμη, κάναμε ψηφιακές εφαρμογές και πλατφόρμες για διαδικασίες που είναι πολύ λιγότερα χρήματα. Γιατί δεν κάναμε μια ψηφιακή πλατφόρμα λοιπών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που μοιράζει κάθε χρόνο 2,1 δισ;» διερωτήθηκε ο βουλευτής.

Απαντώντας στο γιατί βρέθηκε εκτός κυβέρνησης ανέφερε «αυτό το επιχείρημα είναι στρεψοδικία. Αν είσαι αθώος, γιατί παραιτήθηκες; Τότε η κυβέρνηση που δεν παραιτείται, δεχόμαστε όλοι ότι δεν έχει κάνει κανένα λάθος, έτσι δεν είναι;. Εγώ δεν έχω καμία σχέση με όλα αυτά. Δεν ζημίωσα ούτε ένα ευρώ με το τηλεφώνημά μου τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Είχα καταγγείλει διαχρονικά όλες αυτές τις παθογένειες, με κορυφαία την επιστολή μου προς τον κύριο Λιβανό και δεν επιθυμούσα να παραμείνω σε μια κυβερνητική καρέκλα και να ακούω ότι ενώ είναι σε επισύνδεση, παραμένει στην κυβερνητική καρέκλα».

Ο κ. Μπουκώρος υποστήριξε ότι είχε προαποφασισμένη την παραίτησή του: «Υπήρξε και συνεννόηση με την κυβέρνηση. Εγώ δεν εξωραΐζω τα πράγματα, από το προηγούμενο βράδυ είχα μιλήσει με κυβερνητικά στελέχη, αν θέλετε να στείλω την παραίτησή μου, πολύ ευχαρίστως. Μου τηλεφώνησαν την άλλη μέρα. Την επόμενη μέρα το μεσημέρι με πήρε ο κ. Μυλωνάκης και την έστειλα σε τριάντα δευτερόλεπτα την παραίτησή μου, ήταν έτοιμη, στον πρωθυπουργό.