Skip to main content

Έτοιμος για την πλήρη δημοσιοποίηση της έρευνας Μάλερ ο Τραμπ

«Κανένα πρόβλημα» με την πλήρη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, η οποία άλλωστε τον δικαιώνει πλήρως καταλήγωντας στο συμπέρασμα πως δεν υπήρξε συνωμοσία με τη Ρωσία κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016, δεν έχει ο Ντόναλντ Τραμπ.  

«Νομίζω ότι ο πρόεδρος δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτό. Είναι περισσότερο από ευτυχής που όλα όσα αφορούν το συγκεκριμένο θέμα δημοσιοποιούνται, καθώς ξέρει ακριβώς τι συνέβη και τι δεν συνέβη, και ειλικρινά όλη η Αμερική το ξέρει πλέον», δήλωσε στο δίκτυο NBC η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Η έρευνα Μάλερ είχε δύο σκέλη. Το πρώτο αφούσε το ερώτημα κατά πόσον η ομάδα, που ανέλαβε την προεκλογική του καμπάνια συνωμότησε ή συντόνισε τη δράση της με οποιονδήποτε τρόπο με τους Ρώσους. Εδώ η αθώωση ήταν 100%, όπως έπευσε να επισημάνει και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

Παρόλα αυτά, ο Μάλερ αναφέρει ότι υπάρχουν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία όντως αναμείχθηκε στις εκλογές του 2016, μέσα από μια συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης και με την παρείσφρηση σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της προεκλογικής ομάδας της Χίλαρι Κλίντον. Παράλληλα κάνει λόγο για πολυάριθμες προσφορές από άτομα που συνδέονται με Ρώσους να βοηθήσουν την εκστρατεία Τραμπ.

To δεύτερο ερώτημα ήταν κατά πόσο υπήρξε παρακώλυση της Δικαιοσύνης. Ο Μάλερ γράφει στο πόρισμά του: «Αν και η έρευνα δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος διέπραξε αδίκημα, δεν τον απαλλάσσει».  Ωστόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ, έκρινε πως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία, ώστε να προχωρήσει το θέμα.

Οι Δημοκρατικοί επιμένουν πάντως πως πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα η πλήρης έκθεση, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε μόνο μία περίληψή της, η οποία ενδεχομένως να μην είναι τόσο αντικειμενική, όπως τονίζουν.

naftemporiki.gr