Skip to main content

Μέση Ανατολή: Σήματα Ιράν σε Ισραήλ και ΗΠΑ μέσω τρίτων για αποκλιμάκωση

Τεχεράνη/ Majid Asgaripour/WANA via REUTERS

Το Ιράν φέρεται να έστειλε μηνύματα στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω Αράβων μεσολαβητών

Σήματα ότι επιδιώκει τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την επανέναρξη των συνομιλιών για το πυρηνικό του πρόγραμμα φέρεται να έστειλε το Ιράν, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται η Wall Street Journal.

Κατά την ίδια πηγή, το Ιράν έστειλε μηνύματα προς αυτήν την κατεύθυνση στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω Αράβων μεσολαβητών.

Αξιωματούχοι ανέφεραν στην WSJ ότι η Τεχεράνη έχει δηλώσει σε Άραβες αξιωματούχους ότι θα είναι ανοιχτή στο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εφόσον η Ουάσινγκτον δεν λάβει μέρος στις εχθροπραξίες. Το Ιράν έστειλε επίσης μηνύματα προς το Ισραήλ λέγοντας ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να περιοριστεί η βία.

Η Τεχεράνη φέρεται να έχει πει σε Άραβες αξιωματούχους ότι θα μπορούσε να επιταχύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να επεκτείνει το πεδίο του πολέμου αν δεν υπάρχουν προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών με τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, ιρανικές και περιφερειακές πηγές που επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι η Τεχεράνη ζήτησε από το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και το Ομάν να ασκήσουν πιέσεις στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου εκείνος να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στο Ισραήλ, ώστε να συμφωνηθεί μια άμεση κατάπαυση του πυρός, σε αντάλλαγμα με «ευελιξία» της Τεχεράνης στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό